fbpx

Spînu: Chișinăul va acționa în judecată Gazprom pentru pentru generarea crizei energetice

Guvernul Republicii Moldova va acționa în judecată compania energetică de stat rusă Gazprom, din cauza diminuării semnificative a livrărilor de gaze naturale.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a declarat că autoritățile de la Chișinău vor cere „inclusiv despăgubiri colaterale” în contextul neexecutării contractului semnat cu Moldovagaz, în cadrul unui interviu pentru DW.com.

„Dacă acest concern și-ar onora azi angajamentele contractuale cu Moldova, criza energetică dispare și toți vor avea gaz și energie. Faptul că noi suntem nevoiți să cumpărăm gaz și curent de pe piață este din vina Gazpromului și juriștii noștri deja se ocupă de aceste detalii, pentru a acționa concernul rus în judecată pentru neexecutarea contractului. Și vom cere inclusiv despăgubiri colaterale, pentru că, din cauza lor, a trebuit să realocăm bani de pe alte segmente, să luăm credite. Noi am semnat un contract cu Gazprom și am mizat pe acel contract. Nu suntem în luna octombrie 2021 când ne-a expirat contractul cu Gazprom. Atunci ei puteau să ne spună că nu mai vor să semneze cu noi. Dar acum avem un contract în vigoare iar Gazprom nu a cerut rezilierea lui. Nu a cerut nici diminuarea volumului. Nimic. Pur și simplu își ignoră angajamentele. Și va plăti pentru asta”, a declarat vicepremierul.

Fiind întrebat dacă ar exista vreun oarecare document semnat prin care Gazprom își dă acordul ca Chișinăul să cedeze tot gazul Tiraspolului, Spînu a negat acest fapt.

Nu există un astfel de document. Gazprom poate face orice. În ultimul an ei ne-au demonstrat că sunt capabili de orice. Când mă întrebați ce poate face Gazpromul, eu nu am răspuns. Ei au tăiat gazul la toată Europa. Au închis gazul bulgarilor, italienilor, germanilor. Au închis robinetul spre Ucraina, au deconectat Polonia, Finlanda… Că o să ne trimită o scrisoare în care ne vor mai cere ceva – asta se poate întâmpla oricând, indiferent ce am decide noi…Dar să ne ceară să achităm gazul consumat de cei din stânga Nistrului nu pot. Este reglementat prin contract consumul de pe malul stâng și consumul de pe malul drept al Nistrului”, a spus ministrul.

Amintim că gigantul rus Gazprom a acuzat Ucraina de faptul că ar înmagazina anumite volume de gaze naturale, destinate Republicii Moldova. Potrivit unui comunicat de presă al concernului rus, volumul gazelor naturale destinate Republicii Moldova, care intră în Ucraina, este mult mai mare, decât cel care este transmis într-un final consumatorilor moldoveni.

Citește și: Energocom a semnat contractul de livrare a energiei electrice cu MGRES pentru decembrie. Spînu: Se reduce riscul deconectărilor masive

Articole asemănătoare

Back to top button