fbpx

Situaţia de securitate din R. Moldova, discutată la reuniunea miniştrilor afacerilor externe din statele membre ale UE

Ministrul român, Bogdan Aurescu, va participa, luni, 20 martie, la reuniunea miniştrilor afacerilor externe din statele membre ale UE – Consiliul Afaceri Externe (CAE), care va avea loc la Bruxelles, scrie Agerpres.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

În context, ministrul de externe va face referiri la situaţia de securitate din Republica Moldova şi acţiunile de destabilizare care vizează administraţia proeuropeană şi va încuraja statele membre să continue transmiterea de susţinere pentru guvernul proeuropean din această ţară. Aurescu va solicita continuarea sprijinului UE pe multiple paliere pentru autorităţile de la Chişinău. De asemenea, va sublinia necesitatea creării unui nou regim de sancţiuni, propunere pe care a lansat-o la CAE din luna februarie, care să vizeze persoanele responsabile de acţiuni de destabilizare a Republicii Moldova, aspect la care România lucrează deja.

Dezbaterile referitoare la Iran au loc în contextul adoptării celui de-al şaselea pachet de sancţiuni în domeniul drepturilor omului, situaţiei legate de proteste, cooperarea militară cu Federaţia Rusă în contextul agresiunii acesteia împotriva Ucrainei şi programul nuclear. Ministrul Bogdan Aurescu va reitera sprijinul pentru o abordare fermă din partea UE pentru a menţine presiunea asupra regimului de la Teheran şi a determina modificarea conduitei acestuia, menţionează MAE.

În cadrul reuniunii comune a miniştrilor afacerilor externe şi miniştrilor apărării din statele membre UE, oficialii europeni vor evalua stadiul implementării Busolei Strategice, la un an de la adoptarea acesteia, precum şi sprijinul necesar în continuare pentru Ucraina.

Bogdan Aurescu va saluta rezultatele implementării Busolei Strategice, inclusiv din perspectiva răspunsului la consecinţele agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei şi va sublinia necesitatea menţinerii şi consolidării sprijinului pentru Ucraina, precum şi pentru Republica Moldova.

Articole asemănătoare

Back to top button