fbpx

Scântei între fostul și actualul prim-ministru privind restanțele la salarii. Maia Sandu: „Premierul lui Dodon spune cu nerușinare minciuni…”

Ex-prim-ministra Maia Sandu se arată deranjată de faptul că fostul său coleg de facultate, premierul Ion Chicu, a învinuit-o ieri că nu ar fi plătit la timp salariile bugetarilor.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

„Premierul lui Dodon spune cu nerușinare minciuni despre o problemă pe care tot el a creat-o pe timpul când era ministru de Finanțe al lui Plahotniuc. În vara acestui an, guvernul pe care l-am condus a identificat bani și a alocat suplimentar pentru plata salariilor peste un miliard de lei, bani pe care fostul ministru Chicu nu i-a prevăzut în bugetul pentru 2019, fiindcă lucra pentru un regim care făcea promisiuni electorale iresponsabile fără a asigura surse de finanțare pentru acestea”, scrie oficiala pe pagina sa de Facebook. 

Lidera PAS susține că, pe parcursul mandatului său, au fost adoptate șase hotărâri de guvern, în fiecare lună câte una, pentru repartizarea alocațiilor către bugetele administrației publice locale, astfel încât aceasta să poată plăti salariile. Ultima Hotărâre de Guvern de acest fel, prin care au fost repartizate circa 363.000.000 de lei, a fost adoptată pe 12 noiembrie.

„Mă întreb de ce Chicu nu a repartizat aceste resurse încă? Îi ține pe oameni fără salarii ca să poată face acuzații false în adresa noastră? Dar gaura pe care a lăsat-o Chicu în bugetul 2019 e floare la ureche pe lângă gaura care se întrezărește în proiectul bugetului pentru anul 2020, adoptat de Guvern ieri la amiază și finalizat înspre seară. În această gaură riscă să se piardă inițiativele anunțate de noi pentru oameni și să se prăbușească economia țării. Asta se întâmplă când Guvernul lucrează pentru politicieni corupți, nu pentru cetățeni”, a subliniat Maia Sandu.

Precizăm că după ședința Executivului de ieri, în cadrul căreia a fost aprobat și proiectul bugetului de stat pentru anul 2020, prim-ministrul Ion Chicu a declarat că a fost făcută o evaluare a achitării salariilor pentru luna octombrie, iar majoritatea autorităților publice locale, care primeau banii până la data de 10 a lunii următoare, nu și-au primit nici până în prezent salariile.

„S-a întâmplat exclusiv din cauza „performanței” unor super-specialiști care, remarc, au echilibrat bugetul. Apropo, în luna iulie sau iunie când am lansat Legea 270, cu un an în urmă, nu au fost admise restanțe la salariu. Asta ca să înțelegem ce înseamnă gaură și ce înseamnă echilibrare a bugetului!”, a comunicat ieri premierul.

Săptămâna trecută, Ministerul Finanțelor anunța că au fost alocate 484.100.000 de milioane de lei pentru acoperirea cheltuielilor de implementare a Legii privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar, în contextul apelurilor parvenite din partea autorităților publice locale privind restanțele la salarii.

Articole asemănătoare

Back to top button