fbpx

Reacții oficiale: Sandu, Gavrilița, Grosu și Popescu, despre acordarea a statutului de țară candidată pentru aderarea la UE

Președinta Maia Sandu, președintele Parlamentului, Igor Grosu, prim-ministra Natalia Gavrilița și ministrul de Externe Nicu Popescu au reacționat la scurt timp după ce Consiliul European a acordat Republicii Moldova (de rând cu Ucraina) statul de țară candidată pentru aderarea la Uniunea Europeană.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Sandu: Zi istorică pentru Moldova

„Consiliul European ne-a oferit statutul de țară candidată pentru aderarea la Uniunea Europeană. Pornim pe drumul spre UE, care va aduce moldovenilor mai multă bunăstare, mai multe oportunități și mai multă ordine în țara lor.

Avem în față un drum complicat, care va cere multă muncă și efort – și pe care suntem pregătiți să-l parcurgem, împreună, pentru a asigura cetățenilor un viitor mai bun. Moldova are viitor, în Uniunea Europeană!”, a comentat Maia Sandu pe o rețea de socializare.

Grosu: Ne așteaptă un drum lung, dar să știți că suntem mai determinați ca niciodată să ajungem acasă, în Uniunea Europeană

„Consiliul European a acordat Republicii Moldova statutul de țară candidat pentru aderarea la Uniunea Europeană. Statut de țară candidat a primit și Ucraina, care în această perioadă este la straja întregii lumi libere, fapt pentru care poporul nostru îi este etern recunoscător”, a scris președintele Parlamentului, Igor Grosu, la scurt timp după decizia Consiliului European.

„Mulțumim țărilor europene pentru încrederea acordată Moldovei. Noi știm ce avem de făcut, pentru că reformele începute le facem în primul rând pentru cetățeni și pentru dorința noastră de a trăi cu demnitate. Ne așteaptă un drum lung, dar să știți că ne-am pornit și suntem mai determinați ca niciodată să ajungem acasă, în Uniunea Europeană.

Vă mulțumim, Europa!”, a adăugat acesta.

Gavrilița: Suntem pe calea cea dreaptă

„Anunțul făcut de Uniunea Europeană azi, că Republica Moldova e acceptată în calitate de țară candidată UE, este o veste fantastică pentru toți cetățenii noștri iubitori de democrație și libertate. E fructificarea eforturilor depuse de toți cei care au susținut schimbarea, lupta cu corupția și au apărat, uneori cu sacrificii mari, valorile comune ale spațiului european. Meritul e în primul rând al cetățenilor noștri, care într-un moment crucial al istoriei au găsit curaj, hotărâre și discernământ pentru a se scutura de oligarhie și pentru a vota masiv pentru forțe politice care și-au asumat ferm și onest proiectul european pentru Moldova.

Moldova a valorificat oportunitatea istorică oferită de Uniunea Europeană. E o șansă pe care nu o puteam rata cu o putere politică angajată sincer pe calea reformelor, cu dorința de a aduce standardele economice și sociale europene în Moldova. Eu știu că oferirea acestui statut nu a fost o decizie simplă. Am muncit pentru ea, până în ultimul moment. Am dus o bătălie diplomatică majoră pentru a convinge decidenții politici europeni să ne susțină. Și am reușit!”, a scris Natalia Gavrilița pe o rețea de socializare.

Potrivit oficialei, „avem o mână de oameni potriviți la locul potrivit, care au dat candidaturii noastre consistență și credibilitate”.

„În primul rând e vorba de președinta Maia Sandu care se bucură de susținerea fără precedent a liderilor europeni. Miniștrii au mers hotărât pe calea reformelor în justiție, combaterii corupției, consolidării instituțiilor democratice și bunei guvernări și au gestionat profesionist crizele cu care se confruntă țară. Ministrul de externe și integrare europeană, Nicu Popescu, a făcut diplomație activă în capitalele europene și munca lui e răsplătită azi. E ajutat de o echipă minunată de ambasadori și specialiști tehnici la Minister. Oameni din ministere și Cancelaria de Stat au lucrat non-stop la chestionarul UE, mulți din ei din diasporă sau din afaceri, care au acceptat să vină să lucreze la stat doar după schimbarea puterii, oameni pe care se va baza și procesul complex și lung care urmează pentru a realiza aderarea.

Eu știu că perioada prin care trecem, cu război în regiune, cu incertitudine și condiții economice dificile oferă foarte rar motive pentru celebrare. Știu că azi multor familii din Moldova le este greu și că grijile cotidiene umbresc orice planuri de lungă durată. Dar vreau să vă asigur că susținerea pe care am primit-o azi de la 27 de țări membre ale Uniunii Europene e un motiv uriaș de bucurie pentru toți. Și nu e vorba doar în noi fonduri și noi proiecte care urmează să vină să ne facă viața mai bună, ci de oportunitățile care se deschid în fața societății, economiei și cetățenilor noștri. E vorba de un drum nou pe care pășim, un drum al transformărilor durabile, un drum pe care au mers multe țări înaintea noastră, țări pe care azi le vizităm și le admirăm”, susține oficiala.

„Felul în care alegem să trăim la noi acasă depinde numai de noi, de ceea ce facem, de comportamentul nostru, de modul cum lucrăm, de modul în care luăm decizii. Trebuie să conștientizăm că viitorul nostru este în mâinile noastre, dar de azi înainte vom primi mult mai mult sprijin și îndrumare în efortul nostru de a ne organiza mai eficient, de a înlătura corupția, de a dezvolta economia, de a asigura respectarea drepturilor și siguranța fiecărui cetățean. De aceea, pe toți ne așteaptă o perioadă lungă de eforturi susținute și depinde numai de noi cât de repede vom reuși să ne schimbăm. Și mă bazez pe toți cetățenii să susțină aceste eforturi și să contribuie fiecare după putere la acest proiect major de țară”, a mai adăugat ea.

Popescu: Procesul de aderare înseamnă a oferi fiecărui stat timp și spațiu pentru a se consolida

Potrivit ministrului moldovean de Externe, decizia deschide o nouă filă în istoria modernă a R. Moldova.

„În calitate de vicepremier responsabil pe integrare europeană sunt onorat să marcăm această zi după 17 ani de când Ministerul Afacerilor Externe a fost redenumit în Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene. Această schimbare a denumirii a reflectat dorința cetățenilor noștri de a duce țara noastră în Uniunea Europeană. O dorință care reconfirmă astăzi caracterul ireversibil al parcursului nostru european.

În aceste luni care au precedat evenimentul de astăzi echipa noastră de la Președinție, Parlament și Guvern a muncit neobosit pentru a demonstra că viitorul țării noastre este în Uniunea Europeană”, a scris oficialul pe o rețea de socializare.

„Desigur, mai avem foarte mult de lucru pentru a reforma țara noastră, a elimina corupția, a îmbunătăți justiția, a reforma economia după standardele europene, iar de astăzi acesta devine un obiectiv la care lucrăm împreună cu partenerii noștri europeni, cu sprijinul instituțiilor și a statelor membre ale Uniunii Europene.

Cunoaștem că drumul spre UE este lung. Procesul de aderare înseamnă a oferi fiecărui stat timp și spațiu pentru a se consolida, pentru a deveni tot mai stabil la capitolul instituțiilor democratice, de a-și crește capacitățile de a putea contribui la proiectul european. Trebuie să demonstrăm suficientă răbdare și perseverență în acțiunile noastre.

Este o bună ocazie să ne felicităm prietenii din Ucraina și Georgia pentru confirmarea perspectivei europene și să ne continuăm munca pentru edificarea unui stat european în Republica Moldova”, a mai scris Nicu Popescu.

Articole asemănătoare

Back to top button