R. Moldova și Ucraina, țări candidate pentru aderarea la UE. Reacții ale liderilor europeni: Ce spune Macron
Mai mulţi lideri europeni au felicitat joi Ucraina şi Republica Moldova pentru desemnarea lor oficială drept ţări candidate la aderarea la Uniunea Europeană, informează dpa, citată de Agerpres.
Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, s-a declarat convinsă că cele două ţări vor acţiona cât mai rapid posibil pentru a pune în practică reformele necesare, transmite Reuters. „Nu poate exista un semn mai bun de speranţă pentru cetăţenii Ucrainei, R. Moldova şi Georgiei în aceste vremuri tulburi”, a declarat von de Leyen în marja summitului UE de la Bruxelles, adăugând că aceste ţări mai au teme de făcut.
„Sunt profund convinsă că decizia pe care am luat-o astăzi ne întăreşte pe toţi. Întăreşte Ucraina, R.Moldova şi Georgia în faţa agresiunii ruse”, a spus ea”. Întăreşte Uniunea Europeană pentru că arată încă o dată lumii că UE este unită şi puternică în faţa ameninţărilor externe”.
La rândul său, preşedintele francez Emmanuel Macron a estimat că statutul de candidat acordat Ucrainei şi R. Moldova este un „semnal foarte puternic faţă de Rusia”, transmite AFP.
Emmanuel Macron, a cărui ţară asigură preşedinţia semestrială a Consiliului UE, a salutat „un gest politic” al „unei Europe puternice şi unite” în timpul unei conferinţe de presă la Bruxelles. „Am făcut paşi uriaşi”, a spus preşedintele francez.
„Toate acestea le datorăm poporului ucrainean care luptă pentru a ne apăra valorile, suveranitatea şi integritatea lor teritorială, le datorăm şi R. Moldova, având în vedere situaţia sa politică, destabilizările prin care trece şi generozitatea de care a ştiut să dea dovadă”, a continuat Emmanuel Macron. „Procesul care începe va fi unul exigent”, a avertizat însă şeful statului francez.
„De 27 de ori da!”, a scris pe Twitter cancelarul german Olaf Scholz referindu-se la sprijinul unanim din partea tuturor ţărilor membre ale UE.”Iată o bună cooperare în familia europeană!” a adăugat Scholz, conform dpa.
Prim-ministrul Estoniei, Kaja Kallas, a calificat această decizie drept o nouă pagină de istorie. „Acest lucru confirmă poziţia care se cuvine Ucrainei în Europa. Ei luptă pentru libertăţile şi valorile pe care se întemeiază UE”, a adăugat Kallas.
Şefii de stat şi de guvern ai UE au acordat joi Ucrainei şi R. Moldova statutul de ţări candidate la aderarea după ce săptămâna trecută Comisia Europeană a făcut o recomandare în acest sens. În cazul Georgiei, Consiliul European a decis să îi recunoască perspectiva europeană, dar nu i-a acordat statutul de candidat.