fbpx

Președinta Maia Sandu și-a surclasat omologul român de 1 decembrie. Câte like-uri au strâns postările celor doi lideri

Postarea din 1 decembrie prin care președinta Republicii Moldova a celebrat Ziua Națională a României a strâns 25.000 de like-uri, în timp ce două postări similare ale omologului său român au ajuns la 4700 de like-uri, respectiv 2300. Maia Sandu a strâns 3200 de comentarii – majoritatea în cheie pozitivă, în timp ce Klaus Iohannis a avut peste 4300 de comentarii adunate la cele două postări, multe dintre ele extrem de critice, informează g4media.ro.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

„Datele publice puse la dispoziție de Facebook arată că nicio postare din pagina Maiei Sandu nu a fost sponsorizată de Ziua Națională a României. Impactul a fost 100% organic, neplătit”, a declarat pentru sursa citată Dan Arsenie, expert în social media și optimizarea pentru motoare de căutare, fondator al conversii.ro.

De remarcat că președintele Iohannis este în topul paginilor de Facebook din punct de vedere al urmăritorilor, cu 1,8 milioane, în timp ce Maia Sandu are doar 438.000 de urmăritori.

Președintele Iohannis a avut prima postare după parada militară de la ora 11:00, cu mesajul „La mulți ani, România!” și un clip video de pe Youtube de la paradă. A doua postare pe Facebook a venit seara, cu mesajul „La fiecare 1 Decembrie, de Ziua noastră Națională, simțim aceeași emoție puternică ce ne unește în jurul unei sărbători care ne aparține tuturor, indiferent de locul în care ne aflăm. La mulți ani, dragi români!” și un clip video cu mesajul oficial al președintelui.

Maia Sandu a postat miercuri dimineață un mesaj în care vorbea despre legăturile dintre România și Moldova. „Dragă Românie, de ziua ta, îți doresc să rămâi puternică și generoasă. Să fii o voce distinctă în lume și în Europa unită, și un model de țară pentru care democrația și bunăstarea oamenilor sunt fundamentale. Să mergem spre viitor împreună. La mulți ani, România! La mulți ani, dragi români!”, a mai scris președinta Republicii Moldova.

Majoritatea comentariilor la postarea Maiei Sandu au fost în cheie pozitivă, inclusiv de la mai mulți politicieni USR precum Simona Spătaru, Oana Cambera sau Filip Hăvărneanu. În schimb, președintele Iohannis a fost criticat de mulți utilizatori pentru alianța cu PSD.

„Au contat mult și endorserii (susținătorii), persoane publice care distribuie și comentează o postare. Acești endorseri – unii cu pagini verificate (acea bulină albastră acordată de Facebook după verificarea identității reale a unei persoane publice sau a unui brand) – au adus și propriul public ”în slujba” postării. De exemplu, Maia Sandu a avut cel puțin trei endorseri puternici pentru acea postare, pe lângă alți peste 3000 de utilizatori obișnuiți, fără statut de persoană publică. În cazul postării de pe pagina lui Klaus Iohannis, cel mai puternic, cel mai votat comentariu a fost de fapt unul negativ”, a mai spus Dan Arsenie.

„Apoi, mesajul postării a fost unul extrem de inspirat în cazul Maiei Sandu, prin folosirea metaforei podurilor între țări și prin referințe la limba comună și chiar la un viitor comun. Este genul de mesaj patriotic care mobilizează audiențe mari și foarte mari. În cazul postării lui Klaus Iohannis, mesajul a fost scurt și rece, incapabil să genereze solidaritate. În plus, tipul mesajului (postare text + link Youtube), de pe pagina președintelui, a fost o alegere cam neinspirată”, a adăugat Dan Arsenie.

Maia Sandu, președinta Republicii Moldova, este liderul străin în care românii au cea mai mare încredere (28,8%), potrivit unui sondaj Inscop din 7 octombrie. Ea este urmată de Joe Biden (25,8%, în scădere puternică), Vladimir Putin (în creștere) și Viktor Orban.

Urmărește-ne pe Telegram și pe Instagram.

Articole asemănătoare

Back to top button