fbpx

video | PAS și Platforma DA vor cere la Curtea Constituțională anularea voturilor PSRM-Pentru Moldova

Reprezentanții PAS și ai Platformei DA au declarat joi, 3 decembrie, că vor solicita la Curtea Constituțională (CC) anularea tuturor voturilor deputaților PSRM și ai platformei Pentru Moldova, date astăzi în decursul ședinței plenare a Parlamentului.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Ce s-a întâmplat astăzi a fost foarte grav și demonstrează că Parlamentului a ajuns într-un hal fără precedent. Socialiștii cu Șor pretind că și-au dat votul pentru mai multe acte normative despre care am spus în repetate rânduri că sunt proiecte care contravin interesului Republicii Moldova. Vorbim despre pachetul de legi prin care se pun bazele federalizării (n. r. – referitor la statutul autonomiei găgăuze), despre politica bugetar-fiscală și cele trei bugete, a declarat deputatul Platformei DA, Dinu Plîngău.

Putem constata sub aspect juridic că s-au încălcat toate procedurile prin care urmează să fie adoptate actele normative care pretind a fi adoptate de către socialiști și Șor”, se arată sigur parlamentarul, care spune că mâine vor fi pregătite toate actele necesare „pentru a anula toate voturile date astăzi”.

Acest lucru poate fi făcut grație faptului că o hotărâre a CC spune foarte clar: indiferent dacă există o majoritate în Parlament care adoptă actele normative, trebuie să treacă toate procedurile legislative. Să fie posibil ca opoziția să se expună pe aceste proiecte, să fie acordată posibilitatea regulementară de a propune amendamente, sugestii etc. Toate aceste lucruri au fost în lipsă. Au fost votate proiecte, nici nu se cunoaște dacă există o majoritate de voturi pentru anumite proiecte. În tot acest haos cineva pretinde că au fost luate niște decizii care pun în pericol securitatea R. Moldova”, a spus deputatul.

Considerăm că vom avea câștig de cauză pentru că ce s-a întâmplat în Parlament nu e nici legal, nici constituțional și nici în interesul statului.

Două sesizări le avem deja gata (n. r. – proiectul privind statutul autonomiei găgăuze și cel al funcționării limbilor pe teritoriul R. Moldova, care privilegiază limba rusă), care dau un statut special limbii ruse, altele urmează să le definitivăm pentru a anula, practic, întrega ședință plenară de astăzi”, a conchis acesta.

Totodată, Maia Sandu a anunțat joi seara că PAS va depune vineri o contestație la Curtea Constituțională prin care va cere „anularea legilor anti-populare” votate astăzi de deputații PSRM și Pentru Moldova (Partidul Șor și câțiva deputați care au părăsit Pro Moldova).

Urmărește cele mai importante noutăți și pe canalul de Telegram ZUGO.

Articole asemănătoare

Back to top button