fbpx

Partidul ex-premierului Chicu propune reducerea impozitelor și comasarea Ministerului Economiei și cel al Finanțelor

Diminuarea în continuare a poverii fiscale prin reducerea cotelor și a numărului impozitelor și taxelor, concomitent cu creșterea disciplinei fiscale este obiectivul anunțat de Partidul Dezvoltării și Consolidării Moldovei (PDCM) în programul său de activitate. Anunțul a fost făcut de liderul noii formațiunii, Ion Chicu, pe Facebook.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Potrivit fostului prim-ministru, reducerea fenomenului economiei tenebre și eliminarea discriminării fiscale a agenților economici onești sunt esențiale pentru asigurarea unei creșteri economice semnificative.

Chicu spune că facilitățile fiscale urmează a fi aplicate preponderent pentru susținerea dezvoltării businessului mic, a ramurilor economice inovative, cum sunt tehnologiile informaționale și economia verde, pentru susținerea creării locurilor noi de muncă, dar și pentru programe destinate tinerilor și concetățenilor reveniți de peste hotare.

Printre măsurile propuse de PDCM se numără subvenționarea impozitului pe venit al persoanelor fizice, achitat de către angajații până la vârsta de 25 de ani; subvenționarea impozitului pe venit al persoanelor juridice în cuantumul impozitului pe venitul persoanelor fizice achitat de angajații săi femei și tineri cu vârsta până la 25 de ani etc.

Liderul PDCM e de părerea că mecanismul de subvenționare de la buget a unor plăți fiscale – taxe și impozite aferente salariului, acordate unor categorii de agenții economici în perioada pandemiei urmează a fi extins și implementat chiar și după finalizarea acestei crize.

„Pandemia și măsurile sanitare restrictive au afectat activitatea economică a unor sectoare întregi ale economiei naționale. Posibilitățile Guvernului de susținere a acestor sectoare sunt limitate de resursele financiare insuficiente pe care le poate direcționa în aceste scopuri. Suportul pe care trebuie să-l primească acești agenți economici trebuie să fie oferit prin prisma menținerii locurilor de muncă și remunerării adecvate a angajaților”, a scris ex-premierul.

Acesta precizează că una dintre deficiențele majore ale politicilor statului în domeniul economic a fost corelarea slabă dintre obiectivele dezvoltării economice și cele bugetar-fiscale. În viziunea sa, structurile statului responsabile de aceste domenii au urmărit adesea interese instituționale înguste, iar pentru revederea acestor abordări, politicile economice și bugetar-fiscale ale statului trebuie să fie sincronizate prin atribuirea acestor competențe unei singure autorități publice centrale – Ministerului Economiei și Finanțelor.

Articole asemănătoare

Back to top button