fbpx

Partidele care au obținut cele mai multe mandate de primar în turul II al alegerilor locale

Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) a câștigat cele mai multe mandate de primar în urma turului II al alegerilor locale generale din Republica Moldova, desfășurat la 19 noiembrie. Potrivit datelor Comisiei Electorale Centrale (CEC), formațiunea de guvernământ a obținut 66 de mandate de primar.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Pe locul doi se află Partidul Socialiştilor, cu 41 de mandate de primar. Podiumul este completat de candidații independenți, care au câștigat în număr de 32.

30 de mandate au obținut cei de la PSDE, iar 22 – reprezentanții PDCM.

Iată lista forțelor politice care au obținut cel puțin cinci mandate de primari:

Alte nouă partide au obținut de la unu la patru mandate de edil.

În cele două tururi au fost aleși 895 de primari

Conform informațiilor preliminare, în cadrul alegerilor locale (turul I și II) au fost aleși 895 de primari din cei 898. În localitatea Aluatu, raionul Taraclia, va fi organizat turul doi al alegerilor repetate, iar în satele Chioselia Rusă și Cotovscoe diin UTA Găgăuzia CEC a dispus organizarea alegerilor parțiale pe 3 martie 2024.

În termen de 48 de ore de la închiderea secțiilor de votare, consiliile electorale de circumscripție de nivelul urmează să prezinte Comisiei Electorale Centrale procesele-verbale de totalizare a rezultatelor votării în circumscripțiile electorale de nivelul I și II. Ulterior, CEC va centraliza rezultatele votării și va aproba, prin hotărâre, procesul-verbal de totalizare a rezultatelor alegerilor locale generale.

Legalitatea alegerilor locale va fi confirmată de consiliile electorale de circumscripție respective, care vor declara candidații aleși și vor atribui și valida mandatele primarilor aleși. În cazul localităților unde a avut loc votarea repetată pentru consiliile locale, vor fi validate mandatele consilierilor și confirmată lista candidaților supleanți. Persoana aleasă concomitent în funcțiile de primar și consilier local trebuie să prezinte consiliului electoral de circumscripție consimțământul său de a fi validată în una dintre aceste funcții.

Timp de 3 luni de la confirmarea rezultatelor alegerilor, buletinele de vot și listele electorale se păstrează la inspectoratele teritoriale de poliție, după care se nimicesc.

Toată informația oferită până la recepționarea documentelor în original de la organele electorale inferioare poartă un caracter preliminar.

Articole asemănătoare

Back to top button