fbpx

Maia Sandu, după întrevederea cu Klaus Iohannis: „Am încredere că parteneriatul moldo-român ne va ajuta să depășim greutățile cauzate de război”

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, aflată la București, susține că are încredere că parteneriatul moldo-român va ajuta țara noastră să depășească cu bine greutățile cauzate de războiul din Ucraina. Declarațiile au fost făcute în cadrul unei conferințe de presă comune alături de președintele României, Klaus Iohannis.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Totodată, șefa statului se arată îngrijorată de securitatea Republicii Moldova, accentuând că țara noastră a fost vulnerabilizată de războiul din Ucraina.

„Suntem o țară mică, vulnerabilizată de război, iar cetățenii noștri plătesc cel mai mare preț raportat la venit pentru energie din toată Europa. Pentru gaz plătim deja un preț dublu față de cel pe care îl plătesc consumatorii din România. Republica Moldova, la fel ca toată Uniunea Europeană, depune eforturi pentru a reduce consumul de energie, inclusiv de gaze naturale, și caută soluții de substituire pentru această iarnă a gazelor cu păcură, lemne sau cărbune. Suntem îngrijorați de securitatea țării noastre. Vecinătatea războiului pune presiuni pe instituțiile statului care asigură securitatea Republicii Moldova. Instituțiile noastre urmăresc cu atenție evoluția situației din regiunea transnistreană, analizăm riscurile la care suntem expuși din interiorul țării”, a declarat Maia Sandu.

De asemenea, președinta Republicii Moldova mulțumește României pentru ajutorul oferit de-a lungul anilor, solicitând sprijin pentru a rămâne pe drumul european.

„Cetățenii și-au spus cuvântul: dezvoltarea democratică, după model european, este singura noastră șansă la o viață mai bună pentru oameni, în țara lor. E o șansă pe care nu o putem rata. Ajutați-ne să rămânem pe acest drum. Pentru Uniunea Europeană, sprijinirea Moldovei în acest moment dificil ar fi o investiție în păstrarea democrației și în viitorul pașnic și prosper al Europei de Est. România a fost alături de Moldova, de-a lungul anilor, la bine și la greu. Am încredere că parteneriatul moldo-român ne va ajuta să depășim cu bine și greutățile cauzate de războiul din Ucraina. Acest război nedrept și sângeros trebuie oprit. Ucraina are nevoie de ajutor ca să-și apere oamenii și viitorul. Suntem alături de ucraineni, le dorim izbândă și pace”, a mai declarat șefa statului.

Amintim că președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, întreprinde o vizită oficială în România, la invitația omologului său român, Klaus Iohannis.  Vizita oficială are loc pe fondul intensificării substanțiale a dialogului și a cooperării bilaterale atât la cel mai înalt nivel, cât și în plan guvernamental și parlamentar, în spiritul comunității de limbă, cultură și istorie împărtășite de România și Republica Moldova, precum și al Parteneriatului Strategic bilateral pentru integrarea europeană a Republicii Moldova.

Articole asemănătoare

Back to top button