fbpx

Maia Sandu, despre demisiile din sistemul judecătoresc: Pleacă cei care se tem de „operațiunea de filtrare”

Maia Sandu susține că demisiile din ultima perioadă din sistemul judecătoresc și cel al Procuraturii sunt legate de faptul că persoanele care pe parcursul a mai multor ani au admis ilegalități nu vor să fie supuși evaluării externe extraordinare, așa cum își propune noua guvernare. Opinia a fost exprimată astăzi, 29 noiembrie, în cadrul unei vizite efectuate de șefa statului la Edineț, scrie deschide.md.

Unii judecători au înțeles că intențiile Guvernului sunt foarte serioase pe curățarea sistemului judecătoresc și al Procuraturii de oameni corupți, de oameni care au îndeplinit ordine ilegale în trecut, care au comis abuzuri. În acest context, pleacă din sistem înainte ca să vină această operațiune de filtrare a judecătorilor și procurorilor”, a spus ea.

Totuși, susține Maia Sandu, este încă foarte mult până Republica Moldova va ajunge la un sistem corect și curat.

Este nevoie ca să se aprobe această lege despre care vorbim – evaluarea externă extraordinară a judecătorilor și procurorilor. Între timp vedem acțiuni din partea unor procurori, unor judecători care arată un anumit optimism și sperăm că aceste acțiuni sunt conform legii și că ele denotă o schimbare a sistemului. Sunt sigură că există oameni corecți în sistem și eu sper că acești oameni vor avea mai mult curaj pentru că mergem spre o justiție corectă”, a mai adăugat Sandu.

De menționat că doar astăzi Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a aprobat cererile de demisie a judecătorilor Eduard Rățoi (Curtea de Apel Bălți), Boris Bîrcă și Galina Moscalciuc (Curtea de Apel Chișinău), Andrei Neculcea (Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani) și Dumitru Gherasim (Judecătoria Bălți).

Urmărește-ne pe Telegram și pe Instagram.

Articole asemănătoare

Back to top button