ISW: Kremlinul și aliații săi din R. Moldova au lansat o campanie de discreditare a rezultatelor alegerilor
Regimul de la Kremlin și politicienii pro-ruși din Republica Moldova au lansat o campanie coordonată de discreditare a alegerilor prezidențiale, câștigate de actuala președintă pro-europeană Maia Sandu, scrie Institutul pentru Studiul Războiului (ISW), citat de radiomoldova.md.
ISW afirmă că partidele de opoziție pro-ruse, oligarhi fugari, și oficiali de la Moscova au încercat să discrediteze victoria Maiei Sandu în turul doi al alegerilor prezidențiale.
Institutul face trimitere la declarațiile fugarului Ilan Șor, cercetat pentru destabilizarea Republicii Moldova și tentative de corupere a alegătorilor, la canalul de televiziune rus „Rossiya-24”, în care a spus că „opoziția din Moldova are „dovezi ale unor falsificări în masă în favoarea lui Sandu”. Totodată, ISW citează declarațiile fostului președinte socialist Igor Dodon, care a spus agenției de presă pro-Kremlin „TASS” că „Sandu a câștigat doar datorită votului diasporei moldovenești”.
„Spațiul informațional rusesc, inclusiv bloggerii militari ruși, au făcut ecou afirmațiilor opoziției pro-ruse din Moldova, susținând că alegerile din Moldova au fost controlate de „birocrații europeni” și că moldovenii nu au avut niciun cuvânt de spus în determinarea rezultatelor alegerilor”, mai scrie ISW.
Precizăm că ISW a raportat, anterior, despre eforturile sistematice ale Rusiei de a interfera în alegerile din Republica Moldova pentru a deraia adoptarea referendumului Uniunii Europene al țării și victoria Maiei Sandu.
ZUGO precizează că astăzi, 5 noiembrie, Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al președintelui Federației Ruse, a declarat că Maia Sandu nu ar fi președintele R. Moldova pentru că la alegerile prezidențiale nu a obținut majoritate de voturi din partea cetățenilor care se află pe teritoriul țării.
Amintim că Maia Sandu a câștigat un nou mandat de șefă a statului la turul doi al alegerilor prezidențiale din 3 noiembrie, după ce a obținut 55,33% din voturi. Contracandidatul său, Alexandr Stoianoglo, a acumulat 44.67% din sufragii.
Luni, 4 noiembrie, PSRM, partidul care l-a strijinit pe Stoianoglo, a anunțat că nu recunoaște rezultatul alegerilor din 3 noiembrie. Potrivit lor, „Maia Sandu este un președinte nelegitim”, iar „președintele poporului este Alexandr Stoianoglo”.
Moscova a criticat campania electorală din Republica Moldova, declarând că ar fi fost „cea mai nedemocratică”. Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a acuzat deschis țările occidentale de amestec în procesul electoral, iar guvernarea de la Chișinău – de utilizarea pe scară largă a resurselor administrative.