Grosu, despre modificarea art. 13 din Constituție, privind limba română: „Nu trebuie să bifăm că am încercat. Nu pun la vot irosirea unei șanse”
Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a declarat că, momentan, nu va pune la vot modificarea articolului 13 din Constituția Republicii Moldova, prin care sintagma „limba moldovenească” să fie înlocuită cu „limba română”, întrucât nu există voturile necesare pentru modificarea Constituției.
„Eu cred că nu trebuie, pur și simplu, să bifăm că am încercat, pentru că acum, voturile nu le avem, să recunoaștem. Eu nu aș vrea să fiu cel care pun la vot, pur și simplu, irosirea unei șanse. Eu am încrederea, văd și în discursul public al celor care se pretind moldoveniști sau stataliști, că ei tot mai mult acceptă voluntar, involuntar că este limba română, că este poporul român și eu cred că într-o bună zi, asta o să devină un gest pe care noi va trebui să-l facem, pentru că toți cunosc și înțeleg că e vorba de limba română, popor român, istorie comună și așa mai departe”, susține Igor Grosu.
Întrebat despre cum a evoluat limba română în țara noastră, în ultimii ani, șeful Legislativului spune că a văzut o evoluție în bine.
„Eu zic că a evoluat bine și drept dovadă este dacă ne uităm la generația tânără, mai bine o posedă. Eu văd o tendință foarte plăcută și aici mă refer la alolingvi care înțeleg cât de important e să ai competența lingvistică a limbii române. Fiecare cetățean trebuie să cunoască limba română, este o competență fără de care nu poți să te integrezi, nu poți să avansezi, să-ți construiești o carieră”, a adăugat președintele Parlamentului.