fbpx

„S-o învățăm, s-o prețuim și să o vorbim corect”. Mesajele de felicitare ale demnitarilor de Ziua Limbii Române

Conducerea Republicii Moldova s-a adresat cetățenilor cu mesaje de felicitare, în contextul „Zilei Limbii Române”, celebrată anual pe data de 31 august. Astfel, demnitarii îndeamnă oamenii să cinstească în memorie generațiile de intelectuali care au luptat si s-au sacrificat pentru limba română, dar și să o omagieze prin a cumpăra cărți.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Prima felicitare a venit din partea președintei Republicii Moldova, Maia Sandu, care a publicat pe pagina sa de Facebook versurile poeziei „Limba Maternă”, semnată de Dumitru Matcovschi.

„La mulți ani, Limba Română”, a scris șefa statului pe Facebook.

Ulterior, prim-ministra Natalia Gavrilița, s-a adresat și ea moldovenilor. Potrivit ei, puține popoare sărbătoresc limba maternă „.

„Puține sunt țările care își sărbătoresc limba pe care o vorbesc așa cum o facem noi. E pentru că, ani la rând, cetățenii au fost lipsiți de ea, iar revenirea la grafia latină și declararea limbii române ca limbă de stat a presupus o luptă aprigă. La o distanță de peste trei decenii de la Mișcarea pentru eliberare națională, vorbim limba maternă fără nicio frică, copiii noștri învață în școli cu predare în limba română și ne bucurăm de biblioteci pline de carte românească. Limba română este cel mai puternic element identitar care ne definește ca națiune, care arată lumii cine suntem și de unde venim. Ea este vorbită, scrisă și cântată de milioane de oameni în toate colțurile lumii.

Recent, am avut ocazia să stau de vorbă cu câțiva copii din diaspora, reveniți acasă pentru evenimentele organizate de Zilele Diasporei. M-au uimit și bucurat în același timp cu o vorbire românească superbă. Chiar dacă era cu un pic de accent italian, francez sau iordanian, acești tineri și copii fac eforturi pentru a păstra legătura cu baștina lor, ba chiar și cu a părinților lor. Prin limba română, copiii diasporei nu doar păstrează legătura cu bunicii și rudele din Moldova, ei își definesc identitatea.

Pentru sacrificiu, trudă și curaj le suntem recunoscători generațiilor de intelectuali care au păstrat și apărat limba română. Să-i cinstim în memoria noastră și să le mulțumim celor care continuă să cultive cu demnitate dragostea de grai matern.  Oriunde ne poartă pașii și viața, acolo unde auzim că se vorbește limba română avem mereu sentimentul de „acasă”. Iar cel mai frumos omagiu pe care putem să-l aducem limbii române este s-o învățăm, s-o prețuim și să o vorbim corect!”, a scris șefa Guvernului pe pagina sa de Facebook.

În contextul sărbătorii, președintele Parlamentului, Igor Grosu, îndeamnă cetățenii să cumpere și să citească cărți.

„Astăzi, de Ziua Limbii Române, avem ocazia să aducem un omagiu limbii române prin a cumpăra cărți. După doi ani de pauză, Bookfest revine la Chișinău, iar timp de 5 zile, circa 30 de edituri de pe ambele maluri ale Prutului îi așteaptă pe iubitorii de lectură să aleagă din cele peste 30 de mii de volume de cărți pentru toate vârstele și preferințele. Vizitatorii Bookfest vor avea ocazia să răsfoiască cele mai noi publicații, să participe la lansări de carte, dezbateri literare, ateliere și întâlniri de suflet cu personalități culturale din Republica Moldova și România. Evenimentul are loc la Mediacor, USM și accesul este gratuit. Să fim mândri că vorbim românește!”, se arată în postarea șefului Legislativului.

Articole asemănătoare

Back to top button