fbpx

Gribincea, despre Legea Magnitsky: Actele emise în SUA nu pot produce efecte asupra sistemului de drept din R. Moldova

Vladislav Gribincea, președintele Centrului de Resurse Juridice din Moldova, a declarat că actele emisie în SUA în temeiul Legii Magnitsky nu pot produce efecte asupra sistemului de drept din Republica Moldova și nici preluate orbește de către autoritățile noastre.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Magnitsky Act este o lege adoptată în SUA in anul 2012. Ea are scopul de a sancționa oficialii străini pentru încălcarea gravă a drepturilor omului sau a democrației. În temeiul acestei legi, Președintele SUA poate dispune sechestrarea (însă nu și confiscarea) averii și interdicția de a intra în SUA”, informează Gribincea.

Astfel, Vladislav Gribincea vine cu unele precizări: „Decizia privind aplicarea Legii Magnitsky este luată de Executiv. Ea nu reprezintă un lucru judecat, nu este validată de judecători și nici nu trebuie să se bazeze pe probe incontestabile. Ea este doar o manifestare a discreției politice (Președintele SUA nu a aplicat această lege față de multe încălcări sistemice ale drepturilor omului, deși o putea face)”, spune expertul.

Totodată, legea se aplică doar față de oficiali străini. Ea nu se aplică față de cetățenii proprii sau față de străinii care locuiesc în SUA. Pentru ultimii există sistemul de justiție penală din SUA.

Mai mult, Vladislav Gribincea spune că legea nu are ca efect lipsirea de drepturi. Averea din Statele Unite doar se îngheață.

Decizia Președintelui poate fi revocată oricând, inclusiv din considerente de securiate națională”, s concluzionat Gribincea.

Articole asemănătoare

Back to top button