fbpx

Fostul președinte al CC, despre procedura de predare a mandatului prezidențial: „Igor Dodon nu este limitat în exercitarea mandatului său”

Igor Dodon nu este limitat în exercitarea mandatului său până la expirarea acestuia, pe 24 decembrie. Declarația a fost făcut în cadrul unui interviu pentru Europa Liberă de către fostul președinte al Curții Constituționale, Alexandru Tănase.

Acesta consideră că mandatul președintelui nu este limitat, spre deosebire de cel al Parlamentului sau altor instituții. Acestea activează conform anumitor rigori la expirarea termenului de exercitare a atribuțiilor.

„Mandatul lui nu este limitat, dar oricum el nu are competențe legale de a face ce vrea. Poate să mai dea niște distincții de stat, poate să mai semneze niște decrete, în fond, el nu este limitat în exercitarea mandatului său în această perioadă”, afirmă Tănase.

Totodată, potrivit ex-ministrului Justiției, procedura de învestire a Maiei Sandu poate avea loc și mai devreme de 24 decembrie. Chestiunea mai importantă, din punct de vedere juridic, o constituie predarea dosarelor, care începe după ultima zi de mandat al președintelui în exercițiu.

Amintim că, în ultimele zile, în spațiul public au apărut tot mai multe discuții despre legalitatea exercitării mandatului de către Igor Dodon până pe 24 decembrie. Bunăoară, deputatul Igor Munteanu declara că termenul este o invenție, iar mandatul ar putea fi transmis imediat după validarea alegerilor de către Curtea Constituțională. Unii experți, însă, declarau că dacă jurământul nu e depus de șeful ales al statului în ziua expirării mandatului predecesorului, atunci până la învestirea președintele Parlamentului preia funcția.

Urmărește cele mai importante noutăți și pe canalul de Telegram ZUGO.

Articole asemănătoare

Back to top button