fbpx

Ex-ambasador: Este timpul ca R. Moldova să adopte o lege Magnițki

Republica Moldova trebuie să se alinieze cât mai rapid regimului de sancțiuni (Global Accountability Magnitsky Act), aplicându-le integral la adresa lui Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor, precum și în toate sferele în care cei doi oligarhi au interese materiale. Declarația aparține ex-ambasadorului Republicii Moldova în SUA, Igor Munteanu, venită ca reacție la protestele antiguvernamentale organizate de Partidul Șor.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Igor Munteanu îndeamnă majoritatea parlamentară să adopte o lege Magnițki, amintind în același timp de un proiect, care îl are ca autor.

„RM trebuie să se alinieze de urgență la regimul de sancțiuni (Global Accountability Magnitsky Act), în speță, numele celor două persoane comunicate de OFAC la 26 octombrie, 2022 (Plahotniuc + Shor și locotenenții săi), aplicându-le integral în toate sferele în care cei doi oligarhi au interese materiale (active, proprietăți, participări). Este timpul ca RM să adopte o lege Magnițki, așa cum am propus în repetate rânduri între 2019-2021 și în spiritul recomandărilor făcute repetat RM de către europarlamentarii Sikorski, Austravicius și Glucksman, buni prieteni ai cetățenilor RM”, scrie fostul ambasador pe pagina sa de Facebook.

Totodată, Munteanu recomandă autorităților să adopte de urgență un Plan anticriză pentru a preveni și anticipa toate sursele de destabilizare politică, iar acest Plan să fie cunoscut publicului și actorilor interesați, dar și folosirea Platformei de sprijin pentru Moldova din noiembrie, programată de la Paris, pentru a identifica surse financiare suficiente pentru a compensa prețul energiei electrice.

„Autoritățile RM trebuie să adopte de urgență un Plan anticriză pentru a preveni și anticipa toate sursele de destabilizare, acest Plan să fie cunoscut publicului și actorilor interesați, și să existe fermitate în aplicarea lui, fără variantele „tradiționale” de târguri (tradeoffs) cu grupuri affiliate celor „răi”. Autoritățile RM trebuie să folosească cu pricepere Platforma de sprijin pentru Moldova din noiembrie de la Paris, pentru a identifica surse financiare suficiente și necesare pentru a compensa furnizorilor de energie costul de piață al produselor lor, care trebuie să ajungă în casele consumatorilor din RM la prețuri oneste, adică mici și accesibile. Există exemplul României, care acoperă 70% din costul de piață al energiei și este normal ca în condiții de stress energetic, statul să-și asume intervenții de acest gen, prin granturi și împrumuturi. Va fi greu sau aproape imposibil să înfrunți următoarele luni dacă actualul guvern va sta la coadă să cerșească separatiștilor transnistreni energia pe care aceștia nu o vor oferi”, mai scrie Munteanu.

Potrivit lui, Republica Moldova mai are nevoie și de un Plan de decuplare energetică imediată de regiunea transnistreană, „renunțând la ședințele inutile ale unor oficiali obosiți (formatul 1+1), unde Republica Moldova își pierde credibilitatea și timpul prețios, în loc de a pune la respect capii acestui regim”. Ex-ambasadorul se declară pregătit să consulte Guvernul pe fiecare din aceste priorități.

Mai mult, Munteanu afirmă că niciun protest nu ar fi avut loc dacă resursele partidului Șor ar fi fost „retezate la timp”.

„Protestul de ieri nu ar fi avut loc dacă organele competente ale Republicii Moldova ar fi retezat la timp sursele de finanțare ale grupării Șor, consolidate în ultimii 10 ani de rezultatul unor concesionări trucate, de „gări și stații auto” transmise mafiei prin interpuși și tot felul de mastodonți imobiliari, finanțați din surse obscure”, afirmă fostul ambasador al Republicii Moldova în SUA, Igor Munteanu.

Articole asemănătoare

Back to top button