fbpx

Eficiența energetică și reabilitarea de drumuri. Documentele semnate de R. Moldova la Bruxelles în prezența Maiei Sandu

Miercuri, 15 decembrie, la Bruxelles, au fost semnate câteva documente importante pentru Republica Moldova și cetățenii moldoveni, în prezența Katarínei Mathernová, Director general adjunct pentru Politica de vecinătate și negocierile de extindere la Comisia Europeană, și a președintei R. Moldova, Maia Sandu.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu, a semnat cu reprezentanții Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare și ai Băncii Europene de Investiții documentele ce confirmă încheierea acordurilor necesare pentru implementarea proiectului „Eficiența energetică a Republicii Moldova”.

Datorită acestui proiect, în R. Moldova va fi lansat un program național de reabilitare energetică a clădirilor din toată țara, cu accent pe cele cu destinație socială. Beneficiare sunt instituțiile publice de importanță națională, precum spitalele republicane, dar și cele de importanță locală și municipală – grădinițe, școli, spitale municipale și raionale. Astfel, doar prin reabilitarea instituțiilor spitalicești, anual, vor avea parte de servicii mai bune peste 250.000 de pacienți, iar statul va economisi cel puțin 5,2 milioane de euro.

Proiectul presupune acordarea a două împrumuturi de câte 30 de milioane de euro de la BEI și BERD, și a unui grant de 2,8 milioane de la Platforma de Investiții pentru Vecinătate a Comisiei Europene și de la Fondul fiduciar de asistență tehnică pentru statele Parteneriatului Estic.

Tot astăzi a fost semnată Scrisoarea de intenție privind disponibilitatea BEI de a acorda un împrumut de până la 150 de milioane de euro pentru Proiectul „Moldova Drumuri IV”. Din acești bani vor fi reabilitate, modernizate și extinse peste 150 de kilometri de drumuri prioritare în toată țara, iar o infrastructură rutieră modernă înseamnă beneficii în plus pentru oameni și economie – se arată într-un comunicat al Președinției Republicii Moldova.

Citește și: Maia Sandu, discuție la Bruxelles pe tema reformelor cu președinta Comisiei Europene

Sandu, întrevederi cu oficiali europeni

Șefa statului a mai avut întrevederi cu Mikołaj Dowgielewicz, director General și Reprezentant Permanent al Oficiului Băncii Europene de Investiții (BEI) la Bruxelles, cu care a discutat despre proiectele desfășurate de BEI în Republica Moldova și despre cooperarea pe viitor în domenii strategice. Este vorba de reabilitarea rețelelor de transport electric, restructurarea liniilor de cale ferată, interconectarea sistemelor electroenergetice cu România, eficientizarea energetică a clădirilor publice și rezidențiale, dar și finanțarea IMM-urilor.

De asemenea, președinta a discutat online cu Apostolos Tzitzikostas, Guvernator al regiunii Macedonia Centrală din Grecia și Președinte al Congresului european al autorităților regionale. Interlocutorii au vorbit despre importanța proiectelor de dezvoltare locală, care oferă mai multe oportunități comunităților rurale din Moldova.

Vezi și: Președinta Maia Sandu, pentru Reuters: „Republica Moldova vrea să devină membră a UE într-o zi”

Urmărește-ne pe Telegram și pe Instagram.

Articole asemănătoare

Back to top button