fbpx

Cu ce s-a încheiat Adunarea Parlamentară R. Moldova-Polonia: „În condițiile războiului de lângă hotare, trebuie să fim solidari și să ne ajutăm”

În condițiile războiului din Ucraina, la proximitatea hotarelor Republicii Moldova și ale Poloniei, trebuie să fim solidari și să ne ajutăm reciproc. Declarații în acest sens au fost făcute de către copreședinții Adunării Parlamentare Republica Moldova – Polonia, Mihail Popșoi, vicepreședinte al Parlamentului Republicii Moldova și Ryszard Terlecki, vicemareșal al Sejmului Republicii Polone.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

„Prietenul la nevoie se cunoaște. În aceste momente complicate, marcate de criza energetică, de dificultățile de ordin macrofinanciar, avem sprijinul prietenilor noștri din Polonia. În numele conducerii Republicii Moldova și al cetățenilor exprim recunoștința omologului și tuturor prietenilor din Polonia pentru sprijinul oferit Republicii Moldova în aceste momente grele”, a declarat vicepreședintele Mihail Popșoi.

De asemenea, copreședintele Adunării Parlamentare din partea Republicii Moldova a vorbit despre susținerea importantă oferită de către Polonia în procesul de realizare a reformelor și de integrare europeană a țării noastre.

„Există un consens larg în sistemul politic din Polonia vizavi de sprijinul pentru Moldova, fapt care s-a văzut, inclusiv, anul trecut, în situația de criză energetică, când Guvernul polonez a intervenit prompt pentru a ne ajuta”, a menționat Mihail Popșoi.

Vicemareșalul Sejmului Republicii Polone a confirmat că războiul Rusiei în Ucraina a tulburat ordinea mondială, iar, în această situație, este nevoie de o nouă privire în problema aprovizionării cu resurse de energie și o de nouă privire asupra forțelor militare ale statelor noastre.

Ryszard Terlecki s-a referit, de asemenea, la noua extindere a Uniunii Europene, accentuând că UE a fost unanimă atunci când a decis să acorde Republicii Moldova și Ucrainei statutul de țări candidate la aderare. Înaltul demnitar polon a dat asigurări că atât Sejmul Republicii Polone, cât si europarlamentarii acestei țări vor susține calea integrării europene a Republicii Moldova, încât procesul de aderare să se încheie cât mai rapid.

Luni, 7 noiembrie, în Parlamentul de la Chișinău a avut loc cea de-a VIII-a Sesiune a Adunării Parlamentare a Republicii Moldova și a Republicii Polone, care s-a încheiat cu adoptarea Declarației comune. Adunarea Parlamentară a Republicii Moldova și a Republicii Polone a fost constituită în iulie 2011. Următoarea sesiune, a noua la număr, va avea loc în Polonia.

Articole asemănătoare

Back to top button