fbpx

foto | Ce au făcut peste 350 de alegători din Londra când nu au mai rămas buletine? O moldoveancă povestește atmosfera de la prezidențiale

Secțiile de votare din Marea Britanie au fost printre cele mai aglomerate, dar și printre primele locații la care s-au epuizat buletinele de vot. Mai mulți moldoveni, stabiliți acolo, după ore în șir de așteptare, au fost anunțați că nu mai pot să voteze. 

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Mobilizarea din diasporă a fost văzută atât pe rețele, unde au apărut sute de imagini și secvențe video cu moldovenii care așteptau în șiruri kilometrice să își exercite dreptul la vot, dar și în cifrele înregistrate de CEC, potrivit cărora peste 260.000 de conaționali de peste hotare s-au prezentat la secțiile de vot.

Pe 15 noiembrie, ziua alegerilor prezindențiale în Republica Moldova, în Marea Britanie a plouat, însă asta nu a oprit cetățenii noștri, stabiliți acolo, să iasă la vot.

„La ora 6:20 erau deja 10 oameni în coadă, dornici pentru a vota. Totul a început în forță. Ziua a fost ploioasă. Majoritatea votanților au venit pregătiți cu umbrele și inimi calde. Pe parcursul zilei, s-a adăugat cafea și ceai pentru că temperaturile scădeau.

Mi se rupea inima când vedeam ploaia deasă și știam că aveam oameni care stăteau cu sutele la coadă, neplătiți și nesiliți de nimeni, doar cu dorința de schimbare”, scrie președinta secției de votare din Birmingham, Mariana Plămădeală.

Atmosfera de la secția din Birmingham

Către ora 13:00, cozile se îndeseau, moldovenii au format două cozi, pentru adulți și pentru familii cu copii. Deși vremea nu era de partea votanților, aceștia s-au încălzit cu muzica lui Ion și Doina Aldea Teodorovici, Ion Paladi, Gică Petrescu, Nicolae Botgros, Subcarpați și Ioana Radu.

Mai mulți au venit cu tricolorul în spate și au așteptat răbdător, alții, în mod voluntar, au ajutat la gestionarea cozilor. Totodată, unii moldoveni au venit cu plăcinte, sarmale și mici, pentru a-și servi conaționalii.

„Mai mulți voluntari au decis să doneze din timpul lor pentru a ne ajuta să gestionăm cozile formate. Victor Sîrghi, Ariadna Chitic, Andrei Luchian, Mihail Ceban și, fratele nostru de peste Prut, Arsinte Gheorghe Hasmasan.
Au fost și voluntari care ne-au adus plăcinte, Svetlana Gordilă, Mihaela Petrov, Tatiana Irofte, Cristina Sisianu. Doamnelor, cât de bune au fost acele plăcinte, ne-au transportat acasă”, mai scrie Mariana.

Situația de la secțiile de vot din Londra și Northampton

În timp ce în Birmingham încă se vota, moldovenii din Londra și Northampton au fost anunțați că secțiile se închid pentru că nu mai sunt buletine de vot. Cei care încă nu reușiseră să își exercite dreptul, au telefonat la secția din Birmingham, anunțând că se îndreaptă spre ea.

Secția din Birmingham și-a prelungit programul pentru ca încă peste 350 de moldoveni din alte regiuni ale Marii Britanii urmau să ajungă să voteze.

„Stiți ce au făcut 350 de moldoveni după ce au stat vreo șapte ore la coadă și apoi au aflat că nu mai sunt buletine de vot la Londra si Northampton? S-au urcat în mașini și au condus vreo 200 de kilometri să voteze la Birmingham”, scrie Dumitru Vicol, un moldovean stabilit la Londra.

La ora 23:00, în Birmingham, ultimii moldoveni își exercitau dreptul la vot, după ce au venit din Londra.

Această prezentare necesită JavaScript.

Amintim că, mai mult de 260.000 de conaționali din diasporă și-au exercitat dreptul de a alege șeful statului în cadrul turului doi al alegerilor prezidențiale din noiembrie 2020. În urma procesării a 100% dintre voturile diasporei, Maia Sandu a acumulat 92,94%, în timp ce Igor Dodon a obținut doar 7,06%.

Vezi toate știrile și informațiile despre alegerile prezidențiale din 1 și 15 noiembrie 2020.
Urmărește cele mai importante noutăți și pe canalul de Telegram ZUGO.

Articole asemănătoare

Back to top button