fbpx

doc | Raportul de monitorizare a alegerilor prezidențiale: 200 de buletine neutilizate au dispărut, iar 74 de secții s-au deschis cu întârziere

Misiunea de Observare (MO) Promo-LEX a publicat astăzi cel de-al șaselea raport de monitorizare a alegerilor pentru funcția de președinte al Republicii Moldova. În raport sunt incluse cele mai importante constatări cu privire la deschiderea și închiderea secțiilor de votare (SV), votarea pe parcursul zilei alegerilor și prezentarea incidentelor semnalate de observatori, precum și o analiză a rezultatelor totalizării voturilor realizată de către MO Promo-LEX.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

În urma prelucrării tuturor rapoartelor, pe parcursul zilei alegerilor au fost analizate și publicate în total 481 de incidente. Printre acestea se numără 10 cazuri de intimidare a observatorilor sau obstrucționarea procesului de observare liberă în secția de votare. În plus, Promo-LEX a semnalat o situație alarmantă care afectează credibilitatea procesului electoral în SV 29/20 Soroca, Căinarii Vechi, unde s-a depistat dispariția a 200 de buletine de vot neutilizate.

74 de secții de votare s-au deschis cu o întârziere de 15 min și chiar mai mult. 82% dintre ele s-au deschis la ora 07:00, așa cum era preconizat.

În turul I al alegerilor prezidențiale au fost raportate 50 de cazuri de transportare organizată a alegătorilor, circa 74% fiind în regiunea transnistreană. De asemenea, au fost raportate aproape 60 de cazuri de fotografiere a buletinelor de vot, 35 de cazuri de deficiențe în funcționarea SIAS Alegeri și 29 cazuri de deficiențe în listele electorale.

Conform rapoartelor prezentate de observatorii MO Promo-LEX, au fost depistate cel puțin 10 cazuri în care observatorilor li s-a limitat sau refuzat observarea liberă în secția de votare. De asemenea, în 23 de cazuri nu s-au respectat normele și regulile de sigilare a urnelor de vot.

Pe parcursul zilei alegerilor MO Promo-LEX a mai atenționat autoritățile și alți actori interesați despre cazurile de agitație electorală în ziua alegerilor (14) și despre zvonurile, tentativele sau chiar situațiile de recompense materiale sau bănești oferite alegătorilor (14).

Totuși, cel mai frecvent tip de incident raportat în ziua alegerilor (75 de cazuri) s-a referit la nerespectarea măsurilor de protecție și prevenire a infecției COVID-19.

De asemenea, având în vedere contextul pandemic dar și perioada rece a anului în care ne aflăm, MO Promo-LEX a mai atras atenția la faptul că, aproape jumătate (43 %) din totalul SV observate în ziua alegerilor nu sunt încălzite, fapt care ar putea pune în pericol sănătatea funcționarilor electorali și a altor persoane implicate în organizarea și desfășurarea alegerilor.

Rezultatele totalizării voturilor pentru funcția de președinte al Republicii Moldova realizată de MO Promo-LEX în baza proceselor verbale colectate de la Consiliile electorale de circumscripție nu au indicat diferențe semnificative față de datele finale anunțate de Comisia Electorală Centrală. Totuși, MO Promo-LEX își manifestă îngrijorarea privind dinamica în creștere a numărului de alegători care votează la locul aflării (domiciliu sau reședință) în Republica Moldova.

Raportul integral poate fi accesat aici.

Articole asemănătoare

Back to top button