video | Emoții frumoase pentru Moldova: Dumitru Grosei a fost numit „Cel mai bun regizor” la un festival de film de la Sarajevo
Fie că se pricep la culinărie, muzică sau film, știu moldovenii cum să surprindă frumos, astfel încât talentele lor să ajungă până după granițele țării. Un exemplu este Dumitru Grosei – regizorul despre care s-a vorbit și încă se va mai vorbi. Curând, moldoveanul a primit premiul pentru „Cel mai bun regizor” la un festival de film din străinătate.
Frumosul eveniment a avut loc la Sarajevo, în perioada 18 – 22 septembrie, atunci când a fost celebrată cea de-a V-a ediție a „VIVA Film Festival 2019”. Festivalul în sine se regăsește în top 100 cele mai bune din lume și este unul dintre cele mai mari din Bosnia-Herțegovina.
„VIVA Film” este complex și cuprinde trei categorii: film ecologic, film religios și film turistic. Anul acesta, au fost selectate 96 de distribuții din toate țările și continentele. Unul dintre acestea fiind cel al reprezentatului țării noastre – „Călărași – un ținut la poarta raiului”.
„A fost o experiență foarte frumoasă, petrecând cinci zile minunate la Sarajevo. Filmul a fost primit foarte bine, iar – când mi-am auzit numele – sigur că am avut emoții mari, dar și bucurie pentru că atâta lume aplaudă Moldova”, a mărturisit, pentru ZUGO, Dumitru Grosei.
– Cum vă motivează acest succes în crearea a ceva nou în timpul apropiat? – „Orice succes mă motivează să merg mai departe, mai ales în situația mea, când fac filmele cu mare greutate, fără a avea vreo susținere din partea CNC Moldova”.
Regizorul se arată încântat și de maniera prin care a fost argumentată decernarea premiului. Membrii juriului au motivat acordarea premiului așa: „Acest film este un exemplu extraordinar – cum un regizor de film profesionist a reușit să prezinte atât de frumos o regiune… țara sa, folosind măiestria regizorală”.
Filmul regizorului nu este la prima premiere, acesta a mai avut 20 de selecții și cinci premii în țări precum: SUA, Rusia, Grecia, Olanda, România, India, Letonia, Iran, Iraq, Bosnia-Herțegovina și Brazilia. Mai mult, acesta mai este și prima peliculă din țara noastră căruia i s-a făcut o audiodescripție și subtitrare pentru spectatorii cu nevoi speciale de auz și văz.
Notă: ZUGO tinde să promoveze frumosul și oamenii care inspiră – dacă tu ești unul dintre ei sau cunoști pe cineva a cărui faptă merită povestită – atunci nu rata să ne scrii (pe contact@zugo.md sau pe pagina noastră de Facebook), iar noi vom împărtăși cele mai deosebite lucruri lumii întregi!