interviu | Concediul de maternitate i-a servit drept sursă de inspiraţie în „naşterea” unui proiect socio-cultural. Rada Shpak, fondatoarea Mami&Co Fair

Cu patru ani în urmă, Rada Shpak a devenit pentru prima dată mămică. Rutina zilnică şi depresia postnatală a motivat-o să înfiinţeze un proiect socio-cultural necesar pentru societate. „Mami&Co Fair” este o inițiativă iubită de copii şi mămici, care are la bază 20 de obiective, iar la fiecare ediţie se pune accent prin activităţile educative pe 2-3 scopuri.
Evenimetele sunt organizate special pentru actualele şi viitoarele mămici care doresc să se despartă de unele lucruri personale, care doresc să socializeze cu alte mămici şi, nu în ultimul rând, pentru cele ce doresc să se detașeze de rutina zilnică.
„Am observat că se organizează „Târgul mămicilor” tocmai în Centru. Mi s-a bucurat inima, a apărut zâmbetul pe fața mea și abia așteptam ziua ca să merg și eu în calitate de vizitator. Nu reușeam să ajung la timp din cauza regimului de somn al copilului și când lua sfârșit, ajungeam”, menţionează Rada Shpak.
Atunci când tânara mămică a avut pentru prima dată rolul de participantă și-a eliberat garderoba, a socializat cu oameni noi şi a primit căldură şi energie de la ei.
Mai târziu i-a venit ideea că Mami&Co ar putea cuprinde protecția mediului, socializarea, siguranța în trafic, educația în familie, relaxarea pentru mame, distracția pentru copii şi promovarea cititului.
Organizarea primului târg ar vrea să-l uite, pentru că, cu o zi înainte de eveniment, a primit refuz de a-l desfăşura. Totuşi, Mami&Co a avut loc, întrucât refuzul a fost nefondat şi cu ajutorul avocatului a reuşit să demonstreze că mămicile din capitală au nevoie de acest târg.
„Au fost luni grele, dar frumoase, fiindcă organizam din plăcere totul – alegerea locației, tratativele, schițarea proiectului pe hârtie. Aveam misiunea de a convinge, explica şi demonstra. Apoi programul pe secunde, discuții cu minim 15 oameni pe zi, discuții fără sfârșit cu participanții care nu știau cine sunt și ce e cu acest Mami&Co. E real? E fictiv? Apoi, documentația, decorul, și, desigur, meteo – am devenit un pseudo meteorolog cu intuiție dezvoltată”, precizează mămica fondatoare.
Rada era persoana care trebuia să-i mulțumească pe toţi – începând cu Pretura, partenerii, participanții, vizitatorii, mediul online, și, cel mai important, pe copii, iar orice mişcare era taxată grav de părinţi.
„La evenimentul familial Mami&Co Fair pot participa, în primul rând, mamele care au născut, apoi graviduțele, bunicile, copiii și am început să susținem acum și tinerii – viitorii părinți”.
Fondatoarea Mami&Co Fair visează la un eveniment calitativ, cu participanți puțini, dar buni, valoroși, educați, cu principii eco şi open mind. Îşi doreşte o comunitate cu echilibru între minte, suflet și corp. În continuare va pune accent pe psihologie, psihosomatică, educație, cărți și zâmbete.
Sfatul Radei pentru mame este să experimenteze noi activități, să nu stea în același loc mai mult de 2-3 zile, să comunice cu diferiți oameni, să viseze și să întreprindă pași spre scopurile lor. Ar fi bine să participe la seminare, șezători, să-i ajute pe cei mai triști, mai nevoiași, să învețe, să vadă în orice situație partea plină a paharului, „să fie mai indiferente, să studieze inteligența emoțională, să se cunoască pe sine pentru găsirea liniștii și fericirii interioare”.
Deviza care a călit-o este „prin greutăți, spre stele”, iar, în prezent, Rada se consideră o femeie, o mămică şi o soţie fericită.
Foto: Arhiva personală a Radei Shpak
Autoare: Cristina Darii, stagiară