fbpx

foto | Înțepături și multă muncă – prețul unei afaceri dulci. Familia Vulpe din Bucovăț povestește cum e să fii apicultor în Republica Moldova

Deși au avut de suferit multe înțepături, nu se dau bătuți și rămân la fel de muncitori ca albinele. Cuplul Sergiu și Veronica Vulpe din Bucovăț, raionul Strășeni, îngrijește 60 de stupi.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

„Ideea de a înființa o afacere în apicultură a apărut în momentul când am înțeles cât de multe beneficii au produsele apicole pentru sănătate. Inițial a fost vorba doar de trei stupi, apoi datorită produselor calitative a apărut și ideea de a face vânzări. Pentru a obține o recoltă bună de miere de albine, cred că ar trebui să se lucreze cu multă dragoste. Primordiale ar mai fi clima, condițiile naturale și familii puternice”, spun antreprenorii.

Afacerea dulce a fost pusă pe roate în 2012. Denumirea ei nu a fost aleasă la întâmplare, mărturisesc stăpânii.

„În 2012 am pornit cu un roi, între timp am ajuns la 60 de stupi. Denumirea afacerii nu a fost aleasă la întâmplare, noi fiind o familie creativă și având chiar și numele „Vulpe”, am considerat că albina ar putea deveni prietena vulpii”.

Potrivit familiei, avantajul unei astfel de afaceri este că ai mereu la îndemână o farmacie bio. „Considerăm că dacă ești un om perseverent și dornic de a fi de folos societății, nu ar putea să te împiedice nimic ca să deschizi o afacere de orice gen. Produsele finale se obțin prin foarte multă muncă, deseori eșecuri, pierderi, deznădejde, dar dacă vrei muncești, vei culege”.

Prisăcari de vocație, gospodarii au beneficiat de două granturi, cu ajutorul cărora au pornit afacerea.

„Am reușit să câștigăm două proiecte prin intermediul GAL „Lunca Bâcului”, cu suportul financiar al Agenției SUA pentru dezvoltare internațională USAID și al programului polonez de cooperare pentru dezvoltare al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Polone Polish Aid, care ne-au ajutat să pornim afacerea”, își amintesc apicultorii.

Dorința de a acționa e mult mai puternică decât orice dificultate, tocmai de aceea programul unui apicultor cere multă răbdare – spun ei.

„Este asemeni programului zilnic al unei albinuțe – fără somn și cu muncă. Nu pot estima vânzările săptămânal, deoarece cereri avem practic zilnic de la produsele apisole până la stupi, rame, roinițe”, ne povestește cuplul.

Familia de apicultori spune că afacerea în apicultură este apreciată în țară, iar pe viitor planifică și să-și exporte produsele. Mai mult, aceștia vor să deschidă un muzeu și să-și transforme prisaca într-o zonă turistică.

„Cred că afacerea în apicultură în Republica Moldova se apreciază tot mai mult în ultima perioadă, deoarece oamenii au observat efectul miraculos al produselor apicole. Nu am exportat miere din motiv că avem multe cereri de vânzare în Republica Moldova, dar o dată cu mărirea prisăcii va crește cantitatea de miere și atunci intenționăm să și exportăm produsele”, afirmă Veronica Vulpe.

Potrivit ei, pentru ca o astfel de afacere să prindă roade, este nevoie de documentare, schimb de experiență și susținere.

„Necesită mult studiu individual și schimb de experiență alături de un apicultor cu stagiu. Măsurile de susținere ar fi acordarea unor suporturi financiare din partea statului și valorificarea produsului”, conchide femeia.

Autoare: Cristina Stolearenco, stagiară

Urmărește cele mai importante noutăți și pe canalul de Telegram ZUGO.

Articole asemănătoare

Back to top button