fbpx

foto, video | Un tânăr actor din Moldova ne duce faima în lume: S-a filmat cu Brad Pitt, pentru BBC și a lansat primul radio moldovenesc în Londra

A studiat dreptul, dar între timp a înțeles că arta este ceea ce-l reprezintă. Acum îi poți urmări jocul de rol în 12 producții cinematografice, inclusiv seriale, iar mai nou – este prezent și pe frecvența primului radio moldovenesc la Londra, căruia „i-a dat naștere” recent.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Nicon Caraman este un tânăr ambițios care încearcă să-și urmeze visele și să nu uite niciodată de unde a pornit. A crescut la țară, într-o mică și frumoasă suburbie a Chișinăului – comuna Grătiești. De acolo, spune el, de la părinți și bunei a început totul – dragostea față de artă, cultură și tradiții.

De câțiva ani se află peste hotare, însă până a pleca s-a călit acasă. În Moldova a studiat la Liceul „Ștefan cel Mare” din capitală, la profil real, după care a absolvit Facultatea de Drept, Catedra Drept Internațional în grupă anglofonă, ceea ce i-a prins bine odată ajuns pe tărâm britanic.

Foto: Mihail Turculeț

Actoria i s-a dat pe gust în timp ce făcea în paralel Facultatea de Arte Frumoase de pe lângă Universitatea de Stat din Moldova, la Catedra Regie și Măiestrie Actoricească, fiind ghidat de profesorul Grigore Grigoriu.

„În ultimul an de facultate am realizat că actoria e ceea ce vreau să fac și am intrat la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Chișinău, în clasa profesorului Emil Gaju. După a urmat Fabrica de Staruri, iar după ceva timp am dat o probă ca prezentator la Jurnal TV și am fost acceptat”, ne-a spus Nicon.

Acum face ceea pentru ce a plecat în străinătate – actorie. Ne-a mărturisit că întotdeauna și-a dorit să devină actor de cinema și încearcă să practice această meserie ori de câte ori îi apare oportunitatea. Spune că este o profesie în care nu depinde mult de tine, pentru că de multe ori trebuie să aștepți telefonul sau emailul agentului care să te anunțe că ți-a găsit vreun casting sau rol potrivit.

„Scopul plecării a fost unul pur profesional, să cresc și să devin un actor bun. Am vrut să ies din zona de confort și să-mi încerc talentul și cunoștințele acumulate într-o țară unde se produc foarte multe filme. Întotdeauna am ținut strânsă legătură cu colegii de breaslă și regizorii de acasă pentru o eventuală colaborare. Meseria de actor e una care îți permite să fii foarte flexibil și să lucrezi în locuri diverse, diferite de locul unde te-ai născut sau trăiești.

În această profesie, de fapt ca și în majoritatea, trebuie să exersezi cât mai mult și chiar să faci și greșeli, că doar pe greșeli se învață cel mai bine”, spune tânărul moldovean, care în decembrie va împlini 30 de ani.

Apariția lui Nicon în filme este de multe ori scurtă, dar cu emoții și scene provocatoare. Actorul are în portofoliu roluri în filme precum „The Soul Proprietor”, „Nuntă în Basarabia”, „Lola, „Big Dog”, „River”, „A Right Pair” și „Never the Same” – al cărui director și producător este. S-a filmat pe același platou cu Brad Pitt, pentru filmul „Furry”, dar și în drama BBC „The Honorable Woman”.

Pasionat și de muzică dintotdeauna, Nicon a reușit să lanseze primul radio moldovenesc în Marea Britanie, realizare de care este extrem de mândru și despre care vorbește cu entuziasm de câte ori are ocazia.

„Radioul a fost prima mea meserie. Totul s-a început prin 2007, când am venit cu echipa ONG-ului „Generația Mea” de la Grațiești la Antena C, să dăm un interviu referitor la spectacolul de teatrulsocial pe care îl făceam la moment. Directorul radioului a ascultat interviul, iar după emisie m-a întrebat dacă aș dori să încerc meseria de dj. Așa a apărut Dj Nicky și în acea vară îmi aduc aminte a trebuit să fac naveta Grățiești – Centru (Chișinău) cu bicicleta, pentru că la ora 05:00 autobuzele nu mergeau.

Radioul e o dragoste aparte pentru mine, îmi place să ascult radioul. Doar radioul îți oferă această intimitate de a fi alături de ascultătorul tău și de a vorbi la direct cu fiecare în parte. Este informativ, distractiv și în același timp îți poate schimba ziua și dispoziția. Dacă e complicat să faci radio acasă sau la Londra nu e nici o diferență – e același lucru peste tot doar că aici pentru a gestiona un radio este mai costisitor și investițiile sunt mai mari”, ne-a spus Nicon.

Despre viața londoneză moldoveanul spune că este foarte diferită de cea de acasă, dar a reușit să se acomodeze între timp.

„Bineînțeles că acasă e cel mai bine, e o conexiune pe viață de pământul pe care te-ai născut și ai crescut, e indiscutabil. Dar asta nu trebuie sa ne facă să ne fie frică să exploarăm noi teritorii, culturi și țări”, precizează emoționat Nicon.

Acasă vine ca și majoritatea conaționalilor – de Paște, vara și dacă cineva din prieteni se căsătorește sau are vreun botez, atunci și toamna. De fapt, spune el, nu își face planuri când să se întoarcă – vine atunci când i se face dor de familie.

„Dorul de casă mi-l alimentez prin muzica și emisiunile care sună la radio, „Cunoaște-ți Eroii” e una din ele pe care o ascult cu mare drag. Ăsta și a fost motivul creării acestui radiou – de a alina dorul de țară, de cultură și de tradițiile noastre frumoase lăsate de strămoși. Acum e datoria noastră de a le transmite mai departe generațiilor următoare. Și precum comunitatea de moldoveni în Marea Britanie e numeroasă, cu siguranța Caraman FM are o datorie importantă”, ne-a spus Nicon.

Cât despre planurile de viitor, tânărul moldovean preferă să nu și le facă, pentru că nu este adeptul așteptărilor grandioase, ci mai degrabă a pașilor mici spre lucrurile mari.

„Vreau doar să fiu sănătos și să am puterea și curajul să pot continua să fac ceea ce îmi place și dacă ceea ce ofer eu e interesant, util și distractiv atunci sunt mândru de asta.

Acasă mereu va fi Moldova, dar Marea Britanie a devenit o a doua casă. Unde voi fi mâine doar Dumnezeu știe, important e să fim cei care suntem, să ne străduim să fim mai buni zi de zi și să nu uitam de unde am plecat!”, a conchis Nicon.

Suntem mândri de moldovenii care ajung să ne ducă faima în lume și care, chiar și la mii de kilometri depărtare, după ani buni de colindat prin lume, nu uită să se întoarcă acolo unde le sunt rădăcinile, contribuind la prosperarea țării. Nicon Caraman are toată susținerea noastră, la fel ca și toți oamenii pentru care Moldova este o mândrie!

Dacă și tu ești unul din moldovenii care ne-au făcut mândră țara, nu ezita să ne scrii pe contact@zugo.md sau pe pagina de Facebook, iar noi vom spune lumii despre tine!

Articole asemănătoare

Back to top button