fbpx

foto, video | Traseul pompierilor moldoveni prin pădurile în flăcări din Grecia. Elenii pun mâna la inimă și aduc apă rece pentru a mulțumi

Seara apa din duș se face neagră, pe haine se depun tone de cenușă, iar mușchii dor după intervențiile din zonele împădurite și muntoase, unde nu pot ajunge autospecialele. Acestea sunt relatările unuia dintre pompierii moldoveni care a ajuns în infernul incendiilor din Grecia.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Dmitryi Polscin a povestit pe Facebook că distanța pe care staționează coloana internațională de pompieri ajunge la circa un kilometru. Deoarece tehnica nu ajunge în toate zonele, aceștia iau apa în vase speciale, pe care le poartă în spate, și pornesc spre focar, apoi se întorc când aceasta se termină și o iau de la capăt.

Localnicii manifestă recunoștință și le aduc apă rece de băut sau chiar biscuiți. În semn de recunoștință pentru echipajele de intervenție, ei salută pompierii ținând mâna la inimă.

„Este ca la război aici… Avioanele zboară continuu deasupra capului, iar elicopterele și avioanele de incendiu merg spre focare mari.  Ele sunt îngerii noștri păzitori aici. Este implicată aviația mai multor țări și este plăcută solidaritatea pompierilor din întreaga lume.

Luăm apa și mergem în pădure. Când se termină, ne întoarcem la rezervoare. De fiecare dată ascensiunea devine tot mai grea și vreau să iau mai puțină apă, dar nu se poate. Va trebui să cobor mai des.

Până la sfârșitul turei mușchii dor arzător și se simt venele. Localnicii ne apreciază. Trec pe lângă mașini și pun mâna la inimă. Mulți se opresc și ne aduc apă rece, biscuiți. Suntem asigurați, dar nu putem refuza pentru a nu-i supăra. Acesta este modul lor de a mulțumi echipajelor care lucrează la incendiu. (…)

Nimeni nu regretă că a ajuns aici. Revenind din locații, apa din duș se face neagră, iar uniformele sunt pline de cement de cenușă. (…)

Am citit în știrile locale că incendiul este unul dintre cele mai mari de istorie. Se spune că s-a reușit să fie luat sub control. Înseamnă că nu e în zădar”, scrie salvatorul moldovean.

El a arătat și cum arată traseul obișnuit prin pădure. Cu apa în spate, pompierii trec prin tonele de cenușă lăsate de incendii. „Minune a echilibristicii”, spune Dmitryi.

Amintim că pompierii moldoveni au fost detașași în Grecia luni, cu patru autospeciale. Aceștia lucrează în ture, de comun cu alți colegi, inclusiv de peste Prut, iar până acum au fost stinse peste 59 de focare.

Urmărește cele mai importante noutăți și pe canalul de Telegram ZUGO.

Articole asemănătoare

Back to top button