fbpx

foto | Reînvie și promovează vechile tradiții strămoșești! Povestea Centrului de Artizanat Rogojeni

Un popor fără tradiții este un popor fără viitor – convinși de acest deziderat, reprezentanții Centrului de Artizanat din Rogojeni, Șoldănești, contribuie la promovarea tradițiilor și a patrimoniului cultural lăsat de strămoși. La atelierele de croitorie, croșetare, tricotare și țesut participă copiii, dar și persoanele vârstnice din localitate, pentru care centrul este principala sursă de interacțiune și comunicare.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.
Instituția a fost deschisă de către Asociația Obștească „Centrul de Dezvoltare Durabilă a satului Rogojeni”, cu suportul financiar al Uniunii Europene și Suediei, prin intermediul unui proiect finanțat de Fundația Est-Europeană.

Mătușa Maria așteaptă cu nerăbdare zilele de marți și joi pentru a veni la Centrul de Artizanat din localitate. Aici învață să coase, să croșeteze și să împletească. Sub îndrumarea meșterilor populari, pensionara de 65 de ani a reușit să confecționeze torbițe ecologice, pernuțe pentru bebeluși, a croșetat șervețele și a împletit diverse articole din lână.

„Cel mai mult îmi place broderia cu mărgele. Este foarte bine că a fost creat acest centru. Eu trăiesc cu lucrările mele. Sunt ca niște copii care îmi dau viață și mă întineresc. Mai ales că e tare greu să fii singură și să nu ai cu cine schimba o vorbă. După fiecare atelier sunt mai bine dispusă, am mai multă energie și dorința de a continua. De fiecare dată învăț ceva nou, chiar dacă am 65 de ani. Da, toată viața învățăm”, spune zâmbind Maria Grecu.

Lucrările care ies din mâinile celor care participă la atelierele centrului reflectă valori autentice, adunate de secole și caracteristice zonei.

„Scopul tuturor activităților organizate de Centru este de a promova meșteșugul casnic și de a aduna vârstnicii din localitate, persoanele cu dizabilități, care pot mânui acul și croșeta la atelierele pe care le organizăm. Toate activitățile sunt orientate spre integrarea vârstnicilor în societate, pentru ca aceștia să-și petreacă timpul liber mai distractiv și eficient”, relatează meșterul popular Mariana Groza.

La Centrul de Artizanat Rogojeni fiecare curios are posibilitatea să cunoască arta țesutului, croșetatului, tricotatului și cusutului. Printre ei este și asistenta socială Victoria Ciobanu.

„Frecventez Centrul de mai bine de un an. Am participat la atelierele de tricotare și croșetare. Confecționez câte ceva frumos pentru rude, pentru cei dragi. Consider că astfel de centre ar trebui să fie inaugurate în toate localitățile din țară, pentru că tradițiile pe care le-am moștenit trebuie transmise din generație în generație”, spune femeia.

Cei care pășesc pragul Centrului de Artizanat Rogojeni sunt instruiți de patru meșteri populari din localitate, majoritatea dintre care sunt persoane vârstnice, dornice să împărtășească ce știu, mai ales cu tânăra generație.

„Cel mai mult, totuși, copiii vin la atelierul de confecționare a bijuteriilor. Le place să lucreze cu mărgelușele. Unii sunt interesați de croșetatul jucăriilor, iar alții de țesutul covoarelor”, precizează Mariana Groza.

Centrul a fost deschis de A. O. „Centrul de Dezvoltare Durabilă a satului Rogojeni”, cu suportul unui grant de 18.950 de euro, oferit UE și Suedia, prin intermediul Fundației Est-Europene. Instituția își desfășoară activitatea în incinta școlii din sat, iar spațiul a fost pus la dispoziția Asociației gratuit de către autoritățile locale.â

„Datorită acestui grant s-a reușit amenajarea Centrului de Artizanat și dotarea cu tot echipamentul necesar. Concomitent, a fost gândit planul de activitate al Centrului și gama de produse. Totodată, am reușit să procurăm materia primă utilizată la ateliere, dar și să organizăm instruiri”, povestește coordonatoarea de proiecte a Centrului de Dezvoltare Durabilă a satului Rogojeni, Ala Stîrcu.

 

Centrul a fost creat și pentru a oferi șanse și surse de venit persoanelor vârstnice, beneficiarii având posibilitatea să-și vândă lucrările prin intermediul unei pagini de pe rețelele de socializare, dar și prin participarea la mai multe târguri. Datorită unui program de antreprenoriat social, în această toamnă ei vor participa la trei iarmaroace ECO organizate la Chișinău, Rezina și Sîngerei.

Cele patru meșterițe populare de la Centrul de Artizanat Rogojeni au mâini de aur și ochi de artiști. Ele sunt convinse că tradițiile populare sunt ADN-ul unui popor sănătos spiritual, de aceea este important să fie transmise mai departe.

Acest articol este realizat în cadrul proiectului „Societatea civilă contribuie la dezvoltarea economică și socială a țării”, proiect implementat de către Fundația Est-Europeană, finanțat de Uniunea Europeană și cofinanțat de Suedia.

 

Articole asemănătoare

Back to top button