fbpx

foto | Astăzi este Ziua Internațională a Fetelor! Top 10 adolescente care și-au lăsat amprenta în istorie

Sub egida ONU, pe 11 octombrie este marcată Ziua Internațională a Fetelor. Chiar dacă par a fi gingașe și firave, tinerele cu putere de caracter, talent și dorință să schimbe ceva în lume ajung să fie cunoscute de întreg globul pământesc, iar eforturile le sunt apreciate chiar și de liderii mondiali.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Așadar, ZUGO a realizat un top al fetelor care și-au lăsat amprenta în istorie. Nu uitați să ne scrieți în comentarii și „nominalizările” voastre pentru acest top.

Rubby Bridges

Rubby a devenit în 1960, la doar 6 ani, primul copil afroamerican din SUA care a mers la o școală unde învățau elevi de rasă europoidă. Aceasta s-a confruntat cu mai multe revolte și chiar amenințări la adresa sa, a fost nevoită să fie condusă de mareșali federali la ore, însă ulterior a devenit activistă care luptă împotriva discriminării.

Foto: insider.com

Malala Yousafzai

Tânăra este cunoscută pentru activismul său în promovarea educației pentru fete. În 2012, când avea doar 15 ani, un taliban ar fi încercat să o asasineze. La doar 17 ani, Malala a primit Premiul Nobel pentru Pace, devenind cea mai tânără laureată a acestuia.

Foto: Malala Yousafzai via Twitter

Anne Frank

Cu siguranță ați auzit măcar o dată despre celebrul Jurnal al Annei Frank. Tânăra de oricine evreiască l-a scris în timp ce se ascundea de naziști, iar documentul relatează teroarea care a avut loc în perioada celui de Al Doilea Război Mondial. Adolescenta a decedat la 15 ani, iar ulterior tatăl ei i-a publicat memoriile, traduse în peste 60 de limbi.

Foto: annefrank.org

Alexandra Scott

Medicii au depistat că fetița are cancer înainte ca aceasta să împlinească 1 anișor. La 4 ani micuța a început să vândă limonadă în curtea din fața casei. Mișcarea a fost preluată de sute de oameni, care s-au alăturat cauzei Alexandrei – de a aduna bani pentru a studia bolile oncologice la copii. Fetița s-a stins din viață în 2004, însă în jur de un milion de dolari pentru cauză.

Foto: alexslemonade.org

Capri Everitt

La doar 11 ani, canadiana Capri Everitt și-a propus să strângă bani pentru copiii orfani și abandonați. Ea a călătorit cu familia în 80 de țări, unde a cântat fiecare imn național în limba de stat. Încasările din strângerea ei de fonduri s-au îndreptat către organizațiile care se ocupă de protecția copiilor și reintegrarea lor în familie.

Foto: huffpost.com

Amariyanna Copeny

Când avea 8 ani, Amariyanna i-a scris lui Barack Obama și i-a cerut o întrevedere pentru a discuta despre criza apei în localitatea sa. Atunci liderul de la Casa Albă a dat curs invitației, iar când a mai crescut, Amariyanna a devenit o activistă ce luptă pentru un mod de viață mai bun în societatea sa.

Foto: huffpost.com

Bindi Irwin

Bindi Irwin este fiica celebrului naturalist Steve Irvin. Aceasta continuă cu succes cauza tatălui său, decedat în 2006. Când avea 8 ani, Bindi a lansat o producție pentru a încuraja mai mulți copii să se intereseze de conservarea animalelor și a faunei sălbatice, iar acum are mai multe apariții TV și publică m ai multe cărți.

Foto: huffpost.com

Autumn Peltier

Activista canadiană luptă de la 13 ani pentru protecția apei. Aceasta abordează cel mai mult problema comunităților indigene, cărora le lipsește adesea apă potabilă curată. În 2018, la doar 13 ani, aceasta a urcat la tribuna ONU și le-a relatat despre viziunile sale liderilor mondiali.

Foto: nationalobserver.com

Jazz Jeninngs

Este una dintre cele mai tinere persoane transgender. A început să vorbească despre asta de la șase ani. Actualmente aceasta este o activistă LGBT, jurnalistă și prezentatoare de televiziune.

Foto: USA Today

Greta Thunberg

Puțin ar fi dintre cei care nu i-au auzit numele. Greta este cunoscută pentru acțiunile referitoare la schimbările climatice, protestele Fridays for Future, dar și celebrul discurs de la tribuna ONU. Mai mult, tânăra a fost nominalizată de câteva ori la Premiul Nobel pentru Pace.

Foto: BBC

 

Articole asemănătoare

Back to top button