fbpx

foto | Astăzi ar fi împlinit 80 de ani. Cine este alpinista care a intrat în istorie ca prima femeie care a escaladat Everestul?

Astăzi se împlinesc 80 de ani de la nașterea lui Junko Tabei, prima femeie alpinistă care a supraviețuit unei avalanșe și a sfidat stereotipurile pentru a deveni prima femeie care a escaladat Muntele Everest.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Aniversarea japonezei este sărbătorită de Google printr-un doodle special, reprezentând-o pe Tabei, a 36-a persoană care a urcat pe cel mai înalt vârf din lume, cățărându-se pe Everest.

„Nu mi-am propus să fiu prima femeie de pe Everest”, a explicat ea la patru decenii de la reușită.

Dar Tabei, originară dintr-un oraș mic din prefectura Fukushima, a schimbat, fără îndoială, peisajul alpinismului japonez. Ea a fondat Clubul de escaladă pentru femei – primul pentru femei din Japonia – în 1969, cu sloganul: „Să mergem într-o expediție de peste mări singuri”.

„Cei mai mulți bărbați japonezi din generația mea s-ar aștepta ca femeia să rămână acasă și să curețe gospodăria”, a spus mai târziu într-un interviu.

Ea a ajuns pe vârful Everestului la 16 mai 1975, în calitate de lideră a unui partid japonez. Atunci când căuta sponsorizare pentru respectiva expedieție i s-a spus frecvent că ar trebui să „crească copii în schimb”. Totuși, ea a reușit să găsească finanțare de la ziarele Yomiuri Shimbun și Nippon Television, dar toți cei din grup au trebuit să cheltuiască o sumă care era aproape egală cu salariul mediu din Japonia.

Pentru a economisi bani, au folosit scaune auto reciclate pentru a coase saci și mănuși impermeabile. Au cumpărat și pene de gâscă din China și și-au făcut singuri saci de dormit. Elevii de la școală au colectat pachete nefolosite pentru profesorii lor.

După antrenamente îndelungate, echipa a plecat la Kathmandu la începutul anului 1975. În 1953 au planificat același traseu de urcare spre Muntele Everest ca Sir Edmund Hillary și Tenzing Norgay. La începutul lunii mai, grupul se afla în tabără la o altitudine de 6300 de metri, când o avalanșă a dat peste alpiniști. Femeile și ghizii lor au fost îngropați în zăpadă. Tabei a leșinat aproximativ șase minute. 12 zile mai târziu, pe 16 mai 1975, împreună cu dirijorul sherpilor, Ang Tsering, Tabei a devenit prima femeie care a ajuns la vârful Everestului.

În 1992, a devenit prima femeie care a escaladat „cele șapte culmi” – cele mai înalte vârfuri de pe toate continentele. Ea s-a preocupat și de degradarea celui mai înalt munte din lume, spunând în 2003: „Everest a devenit prea aglomerat. Acum are nevoie de odihnă”.

Tabei a fost, de asemenea, directoarea Himalaya Adventure Trust din Japonia, o organizație care lucrează la nivel mondial pentru a păstra condițiile naturale ale munților. Unul dintre proiecte a fost construirea unei instalații de incinerare pentru a arde „coșul de gunoi”. De asemenea, ea a condus și a participat la ascensiuni sanitare în Japonia și Himalaya.

Alpinista a fost căsătorită. Soțul ei, Masanobu Tabei, lucra la Honda Motor Company. Împreună au un băiat și o fată. Tabei a continuat să urce pe munți chiar și după ce a fost diagnosticată cu cancer în 2012. Ea a murit patru ani mai târziu, la 77 de ani.

Articole asemănătoare

Back to top button