fbpx

video | Reabilitare inedită: Foștii deținuți și consumatori de droguri au învățat să vâslească

Zeci de foști deținuți și consumatori de droguri învăță un stil de viață sănătos în cadrul programului „SHARE”. Unic și fără precedent în R. Moldova, proiectul are o importanță deosebită pentru procesul de reintegrare a persoanelor care și-au ispășit termenul de pedeapsă.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Proiectul nostru, pe lângă încadrarea în câmpul muncii, are și o componentă educațională, în cadrul căreia se organizează instruiri săptămânale. În acest moment, organizăm o instruire de teambuilding , prin care vrem să învățăm participanții  să construiască relații sănătoase unii cu alții, dar și să învețe a petrece timpul sănătos și conștient”, spune Vladimir Gaiț, specialist în angajare la „SHARE”.

Un mediu sănătos și susținător joacă un rol fundamental în procesul de reintegrare pentru persoanele care au nevoie de o a doua șansă în a-și reconstrui viața.

Odihna este un element esențial al unei vieți depline și sănătoase. În cadrul proiectului, foștii deținuți învață cum să se bucure de ea pentru a menține echilibrul emoțional și fizic.

După ce am trecut cursul de reabilitare, m-am adresat la ei să mă ajute cu un loc de trai și să-mi găsească de lucru. Am primit ajutorul necesar în acest sens și acum lucrez la compania Bertam Grup. Astăzi învăț să-mi restabilesc forțele și echilibrul emoțional prin astfel de activități. Acum vom învăța să vâslim în caiac, dar de regulă mergem să jucăm fotbal, participăm la diferite evenimente”, spune Vadim, beneficiar al proiectului.

M-au ajutat să-mi găsesc de lucru, să mă adaptez. Ne aflăm acum la odihnă. Am făcut cunoștință cu toții. Îmi place foarte mult. Băieții sunt foarte buni, prietenoși și comunicabili”, spune Victoria, și ea o beneficiară a proiectului.

Aici sunt colegii mei de la serviciu. Cred că va fi vesel. Comunicăm bine între noi, ne cunoaștem fie cu unul, fie cu altul.”, a adăugat Iurie, încă un beneficiar.

Oferind oamenilor o a două șansă, proiectul „SHARE” oferă consiliere psiho-socială, sprijin în perfectarea actelor, formare personală și instruire profesională, efectuarea studiilor, perfectarea documentelor, ateliere de angajare și grupuri de dezvoltare personală, cursuri vocaționale, angajare asistată în câmpul muncii și locuință tranzitorie în perioada de adaptare.

De mai bine de un an suntem susținuți de Uniunea Europeană și Guvernul Elveției. În acest an am reușit să încadrăm în proiect încă 90 de persoane, dintre care 15 sunt femei. Am ajutat 62 de persoane să se încadreze în câmpul muncii, dintre care 10 femei. 30 de persoane au deja un loc stabil de muncă, ceea ce înseamnă că muncesc lucrează de 3, 6 și mai multe luni”, a declarat conducătorul proiectului „SHARE”, Alexandru Curașov.

Proiectul „SHARE”  și-a început activitatea în anul 2019, fiind implementat de către Asociația Obștească „Centrul Regional pentru Politici Comunitare”, cu sprijinul financiar al Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ), Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare, UNODC Moldova și a Fundației Est-Europene.

Articole asemănătoare

Back to top button