fbpx

video | Mai multe oportunități profesionale pentru persoanele social-vulnerabile din raioanele Soroca, Drochia și Dondușeni

Persoanele din categoriile social-vulnerabile din raioanele Soroca, Drochia și Dondușeni au mai multe oportunități de dezvoltare profesională și angajare în câmpul muncii, datorită proiectului „InFORMARE pentru angajare pe piața muncii”, desfășurat de un consorțiu de ONG-uri, format din AO „Casa Speranțelor” Soroca, AO „Consult Service” Drochia și AO „Zorile Nord” Dondușeni.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Inițial a fost evaluat barometrul pieței muncii în raioanele Soroca, Drochia și Dondușeni, pentru a afla care e situația referitor la angajarea grupurilor vulnerabile în câmpul muncii. Au fost informate peste 1.000 de persoane referitor la drepturilor lor și posibilitățile de angajare, despre locurile vacante oferite de Agențiile pentru ocuparea forței de muncă; după care au fost organizate ateliere în fiecare localitate cu persoane din grupurile vulnerabile, în cadrul căror au fost selectate persoane care manifestă o dorință de a se forma profesional”, a declarat Valentina Onică, administratoarea AO „Casa Speranțelor”, organizația neguvernamentală responsabilă de implicarea proiectului.

Urmărește reportajul video AICI.

Un accent a fost pus pe tinerele care vor să deprindă o meserie.

Am organizat în 3 raioane 60 de focus-grupuri la care au participat circa 500 de tineri. În baza acestor informații colectate, a necesităților și a problemelor cu care ei se confruntă, despre care ne-au vorbit la focus-grupuri, am elaborat un ghid pentru angajarea în câmpul muncii, care într-un fel sau altul răspund la necesitățile lor și care e util, credem noi, și pentru alți tineri aflați în căutarea unui loc de muncă”, a spus Galina Reaboi, asistentă de proiect la AO „Casa Speranțelor”.

Am organizat 6 training-uri de dezvoltare profesională pentru angajarea în câmpul muncii pentru a-i capacita, a-i abilita și a le crește șansele de angajare. Au fost selectate 22 de persoane care aveau nevoie de un loc de muncă și nu aveau o pregătire profesională, care participă la cursuri de formare profesională. 6 tineri au învățat să stilizeze sprâncenele, iar restul învață cursuri de manichiură”, a adăugat Galina Reaboi.

Cursuri de manichiură în zona de nord

Noi aici învățăm manichiura clasică, ceea ce constă în igiena, curățirea unghei, cuticula, forma”, ne-a spus Crina Jitaru, beneficiară a cursurilor de manichiură.

Acum merg la cursurile de manichiura, ca mai apoi să muncesc și să mă ocup cu lucrul ce-mi place”, mărturisește Elizaveta Kurilov, o altă beneficiară a cursurilor.

Potrivit instructoarei fetelor, Natalia Panainte, cursul de manichiură și alungire a unghiilor durează 14 zile.

Cooperarea cu Agențiile de ocupare a forței de muncă

O verigă importantă în implementarea proiectului este relația cu instituțiile statului.

Colaborăm cu Agenția pentru ocuparea forței de muncă, pentru a identifica problemele persoanelor din grupurile vulnerabile și a facilita incluziunea socială și încadrarea în câmpul muncii a acestei categorii de populație”, a spus Valentina Onică.

Agențiile teritoriale pentru ocuparea forței de muncă vor beneficia de câte un panou electronic stradal, prin intermediul cărora vor disemina mai activ și mai accesibil informații despre locurile vacante pe care le au”, a intervenit Galina Reaboi, asistentă de proiect la AO „Casa Speranțelor”.

Și în raionul Dondușeni proiectul „InFORMARE pentru angajare pe piața muncii” a atins rezultate.

Am completat 30 de chestionare din rândul angajaților din raionul Dondușeni, pentru evaluarea tendințelor pe piața muncii. Au fost organizate 20 de focus-grupuri în localitățile raionului pentru analiza cerințelor pentru instruire și angajarea persoanelor din rândul social-vulberabile. 6 tinere deja au fost instruite și au primit certificate de manichiuristă și ulterior urmează a fi ghidate pentru angajarea pe piața muncii”, a declarat Iana Gașper, coordonatoare de proiect la AO „Zorile Nord” Dondușeni.

Uniunea Europeană a oferit 10 granturi la 30 de ONG-uri care au alcătuit consorții pentru a implementa proiecte care facilitează incluziunea pe piața muncii a persoanelor vulnerabile. Consorțiul condus de „Casa Speranțelor” va facilita angajarea în câmpului muncii în jur de 22 de persoane din categorii vulnerabile, a conchis Ana Ciurac, coordonatoare de proiecte la Fundația Est-Europeană.

Articole asemănătoare

Back to top button