fbpx

Trotinetele electrice sunt interzise pe trotuar şi pe zăpadă, iar conducătorii lor pot fi verificaţi cu etilotest. Noi reglementări în România

Guvernul României a stabilit luni care sunt regulile care se aplică în cazul trotinetelor electrice pe drumurile publice. Printre altele, se interzice circulaţia pe trotuare şi pe drumurile acoperite de polei şi zăpadă, iar conducătorii lor pot fi verificaţi cu etilotestul, relatează Mediafax.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Prin hotărârea de luni se reglementează normele de conduită pentru conducătorii de trotinete electrice, similar conducătorilor de biciclete.

De asemenea, sunt reglementate condiţiile tehnice pentru trotinetele electrice la fel ca în cazul celor prevăzute pentru biciclete, au anunţat reprezentanţii MAI.

Principalele reguli de circulaţie aplicabile conducătorilor de trotinete electrice constau în obligativitatea de a circula numai pe pista pentru bicicletă atunci când aceasta există, fiind interzisă circulaţia pe trotuar.

Trotinetele electrice trebuie conduse numai pe un singur rând atunci când circulă pe drumurile publice, iar conducătorii au obligaţia de a avea asupra lor actul de identitate.

De asemenea, este stabilită interdicţia conducătorilor de trotinete de a circula cu acestea atunci când se află sub influenţa alcoolului ori a substanţelor psihoactive sau de a circula cu trotinetele electrice atunci când partea carosabilă este acoperită cu polei, gheaţă sau zăpadă.

Totodată, este interzisă circulaţia cu trotineta electrică fără a menţine contactul cu solul sau de a circula cu aceasta atunci când nu sunt respectate condiţiile tehnice minime pe care trebuie să le îndeplinească.

Spre deosebire de regulile stabilite pentru conducătorii de biciclete, în cazul trotinetelor electrice, schimbarea direcţiei de mers se face prin deplasarea conducătorilor pe lângă acestea.

În ceea ce priveşte condiţiile tehnice pentru trotinetele electrice, acestea trebuie să fie dotate cu un sistem adecvat, funcţional, de direcţie, respectiv cu un dispozitiv de frânare eficace şi să fie dotate cu sistem de avertizare sonoră, echipate, pe timp de noapte sau când vizibilitatea este redusă, cu lumini şi cu cel puţin un dispozitiv fluorescent-reflectorizant.

În plus, trotinetele electrice trebuie să fie echipate cu elemente sau dispozitive fluorescent-reflectorizante, amplasate pe roţi, care, în mişcare, formează un cerc continuu.

Urmărește-ne pe Telegram și pe Instagram.

Articole asemănătoare

Back to top button