fbpx

Sunt mai talentați și au șanse mai mari să devină bogați. Stângacii – sărbătoriții zilei de 13 august

Ziua de 13 august este una obișnuită pentru 90% din populația lumii, însă nu și pentru cele aproximativ 10% care reprezintă persoanele stângace. 

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Ziua Internațională a Stângacilor a fost instituită la inițiativa „Clubului Stângacilor” britanici și a fost marcată pentru prima dată în 1992, în Marea Britanie. Astfel, astăzi în mai multe state ale lumii se organizează competiții sportive între dreptaci și stângaci, precum și evenimente în cursul cărora dreptacii sunt invitați să încerce să folosească unelte și echipamente proiectate pentru mâna stângă, pentru a înțelege, în acest fel, cât de greu este să trăiești într-o lume proiectată pentru cealaltă mână.

Tot cu aceată ocazie am decis să selectăm cele mai importante curiozități despre cei care „nu funcționează” ca majoritatea. Vei fi surprins să afli cât de speciali sunt oamenii stângaci de lângă tine.

  1. Aproximativ 10% din populația lumii este stângace.
  2. Persoanele stângace au tendința de a-și folosi mai mult emisfera dreaptă a creierului. Emisfera dreaptă este cea căreia îi corespund abilitățile ce țin de orientarea în spațiu, de procesarea imaginilor vizuale precum și de perceperea muzicii.
  3. Stângacii ating pubertatea cu 5 luni mai târziu decât persoanele dreptace.
  4. Stângacii au performanțe impresionante la capitolul sport, fie că este vorba despre tenis, înot, box sau baseball.
  5. Statistic vorbind, absolvenții de facultate stângaci au șanse cu 26% mai mari să devină bogați, în comparație cu colegii lor dreptaci.
  6. Femeile care rămân însărcinate după vârsta de 40 de ani au șanse cu 128% mai mari să nască un copil stângaci, față de cele care dau naștere unui copil la 20 de ani.
  7. Un studiu recent a scos la iveală faptul că persoanele stângace sunt mai talentate la matematică și arhitectură. De asemenea, acestea sunt mai pricepute și la capitolul exprimării verbale.
  8. Un studiu realizat de curând a descoperit că stângacii sunt mai predispuși la alergii și astm decât dreptacii.
  9. Oamenii de știință susțin că dacă un stângaci nu își mai poate folosi mâna dominantă, se adaptează mult mai ușor folosind mâna dreaptă, spre deosebire de un dreptaci, pentru care adaptarea este mai anevoioasă.
  10. Persoanele stângace sunt mai predispuse insomniei.
  11. Persoanele stângace au capacitatea de a vedea mai bine pe sub apă, în comparație cu dreptacii.
  12. Un studiu publicat în Jurnalul Bolilor Mintale arată că oamenii stângaci procesează emoțiile diferit. Aceștia își pierd cumpătul mai repede decât dreptacii.
  13. Femeile au șanse mai mari cu 4% să fie stângace, în comparație cu bărbații.
  14. Mulți dintre intelectualii lumii au fost stângaci. Printre aceștia au fost: Albert Einstein, Isaac Newton, Charles Darwin și Benjamin Franklin.
  15. Studiile în domeniu au descoperit o legătură între trauma la naștere sau chiar în timpul nașterii și șansele sporite de a fi stângaci.
  16. Stângăcii sunt mai independenți și perseverenți, asta pentru că sunt învățați să supraviețuiască într-o lume a dreptacilor.
  17. Stângacii se înspăimântă mai ușor. O cercetare prezentată de Societatea Britanică de Psihologie arată că persoanele stângace tind să fie mai afectate de frică, decât cele dreptace. Experimentul a fost efectuat pe un eșantion de adulți stângaci și dreptaci. Aceștia au vizionat un scurtmetraj de 8 minute din Tăcerea Mieilor. Ulterior, au fost rugați să își amintească anumite secvențe din filmare. Stângacii au fost cei care au arătat cele mai multe semne ale tulburării de stres post-traumatic.
  18. În urma unui studiu restrâns publicat în Journal of Nervous and Mental Disease, s-a descoperit că stângacii își exprimă emoțiile în mod diferit față de dreptaci. De exemplu, aceștia se pot enerva mai repede.
  19. Stângacii sunt artiști mai talentați. Potrivit unei cercetări publicate în Jurnalul American de Psihologie, există dovezi concrete că persoanele care își folosesc predominant mâna stângă sunt mai creativi, au un talent artistic superior și o gândire divergentă mai bună.

Articole asemănătoare

Back to top button