fbpx

studiu | De ce bărbații disting mai puține culori decât femeile? Influența cromozomilor asupra vederii

De ce bărbații disting mai puține culori decât femeile? Cu siguranță, mulți domni și-au pus această întrebare atunci când partenerele lor de viață i-au scos la cumpărături de haine. Ei bine, există o explicație științifică din acest punct de vedere. Se pare că, bărbații percep diferit nuanțele de culori, spre deosebire de reprezentantele sexului frumos.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Motivul pentru care bărbații disting mai puține culori decât femeile

Conform oamenilor de știință, bărbații nu sunt capabili să distingă diferențele dintre anumite nuanțe. Cercetătorii de la colegiile Hunter și Brooklyn au realizat un studiu în acest sens. Cercetarea a arătat că centrele vizuale din creierele bărbaților și ale femeilor funcționează diferit, chiar dacă structura ochilor este identică. Ba chiar mai mult de atât, bărbații ar avea cu până la 25% mai mulți neuroni în cortexul vizual față de femei.

„Am ajuns la concluzia că, din moment ce acești neuroni sunt ghidați către cortex în timpul embriogenezei, testosteronul joacă un rol important. Asta ce duce la o conectivitate diferită între bărbați și femei”, spune profesorul Israel Abramov.

 

Cum influențează cromozomii vederea

O altă teorie a oamenilor de știință face referire la cromozomii pe care femeile și bărbații îi au. Mai exact, cercetătorii sunt de părere că genele care ne ajută să facem diferența între culori se află în cromozomul X. Ei bine, în timp ce bărbații au un singur cromozom X, femeile au doi, potrivit playtech.ro.

Totodată, dacă apar unele mutații la nivelul acestor cromozomi, bărbații respectivi ar putea deveni incapabili să facă diferența între nuanțe. În schimb, în cazul femeilor, lucrurile sunt tocmai invers. Mai exact, în urma acestor mutații, femeile vor avea o capacitate mult mai mare de a diferenția nuanțele. Conform statisticilor, în prezent, astfel de mutații afectează peste 40% din femei.

Ce legătură are testosteronul în toate acestea

În urma unui experiment, cercetătorii de la City University din New York au aflat cine este vinovatul pentru această diferență de percepție a bărbaților. Rezultatele studiului au arătat că testosteronul afectează modul în care informația percepută de ochi este procesată de creier.

„Diferențele sunt mici, dar reale. Ipoteza noastră este că testosteronul joacă un rol esențial, provocând într-un mod încă neînțeles diferențe de conectivitate în creierul bărbaților”, explică cercetătorul.

Care sunt culorile ce îi pun în dificultate pe reprezentanții sexului puternic? Ei bine, în urma studiului, oamenii de știință au aflat că bărbații au o problemă cu roșu, portocaliu, galben, verde sau albastru. De exemplu, dacă o femeie și un bărbat vor privi un lucru portocaliu, el îl va vedea puțin mai roșiatic. Dacă el va privi un obiect turcoaz, va spune că e albastru. Aceasta ar putea fi și motivul pentru care bărbații sunt mai afectați de daltonism decât femeile.

În timp ce bărbaților le este mai greu sau nu disting deloc unele nuanțe, femeile au acest simț mai dezvoltat încă din cele mai vechi timpuri. Fiind la vânătoare, bărbații acordau mai multă atenție elementelor din mediu, care îi ajutau să ucidă prada. În schimb, femeile culegeau fructe, iar pentru a se asigura că nu își otrăvesc familia, ele studiau cu atenție plantele. Nu este exclusă posibilitatea ca acest lucru să le fi oferit capacitatea se a distinge mai multe nuanțe de fructe sau legume.

Articole asemănătoare

Back to top button