fbpx

Șase obiceiuri sănătoase care ne ajută memoria. Trebuie să le implementezi cât mai devreme și să le practici zilnic

Pe măsură ce înaintezi în vârstă, capacitatea de memorare și rememorare scade și este recomandat să practici activități menite să îți ajute memoria să fie cât mai activă pentru o perioadă mai lungă de timp, încă din tinerețe, scrie ziare.com. Mai mult, numeroase studii științifice au demonstrat că activitățile care îți ajută memoria să rămână ageră contribuie la prevenirea bolii Alzeihmer.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Pentru a nu-ți pierde capacitatea de a depăna amintiri și pentru a avea o ținere de minte bună la anii bătrâneții, trebuie să implementezi cât mai devreme câteva obiceiuri pe care să le practici zilnic:

Citește în fiecare zi

Indiferent de genul literar pe care îl apreciezi, pentru a avea o memorie cât mai bună pentru o perioadă îndelungată, este recomandat să citești în fiecare zi. Lectura este una dintre cele mai benefice activități, atât din punct de vedere psihic, cât și intelectual. Pe site-ul librăriei Libmag găsești cărți noi la prețuri avantajoase ca să îți poți cumpăra orice titlu dorești, cu livrare rapidă sau, dacă locuiești în București, cu ridicare direct din magazin, fără plata taxelor de curierat. Introdu în programul tău zilnic cel puțin 15 minute de lectură, atât pentru a te relaxa, cât și pentru a-ți menține mintea activă.

Fii mereu curios și informează-te constant

Accesul la internet este la îndemâna oricui, însă este necesar să îl folosești cu măsură și să filtrezi informațiile pe care le citești. Oricând dorești să afli răspunsul la o întrebare sau să te documentezi cu privire la un anumit subiect, îți activezi partea din creier responsabilă cu memoria. Atunci când îți păstrezi curiozitatea și la vârsta adultă și citești cărți de cultură generală ori cărți care îți prezintă ultimele schimbări în materie de tehnologie, economie, tehnnică etc, pe lângă faptul că vei obține informații din surse sigure, îți vei îmbunătăți capacitatea de memorare și îți vei extinde cunoștințele. Este recomandat să citești astfel de cărți și atunci când vrei să-ți reamintești lucrurile pe care le-ai învățat cu mult timp în urmă, întrucât și uitarea face parte din procesul de învățare.

Odihnește-te suficient

Stresul acumulat de-a lungul unei perioade foarte lungi îți poate afecta și programul de odihnă, iar atunci când nu dormi 7-8 ore în fiecare noapte, creierul și capacitatea de memorare pot fi afectate. Pe termen lung, acest lucru poate duce la epuizare și îți poate afecta funcțiile cognitive, printre care și memoria. Este recomandat, de asemenea, să eviți pe cât posibil situațiile stresante de lungă durată.

Hrănește-te corespunzător

Alimentația, timpul dedicat odihnei, durata perioadelor de stres, precum și viciile îți pot afecta sănătatea fizică și psihică. Îți poți ajuta memoria cu ajutorul alimentelor consumate și a stilului de viață pe care îl adopți. Consumul de nuci, migdale sau alune îți aduce un aport de vitamine și minerale, care ajută creierul și memoria. Alte alimente pe care este recomandat să le consumi sunt preparatele din pește, fructele, legumele și alimentele sărace în zahăr. Ceaiurile antioxidante sunt, de asemenea, benefice pentru memorie.

Exercițiile fizice

O viață activă este benefică pentru întreg organismul și, implicit, pentru creier. Așa cum specialiștii recomandă, este nevoie să faci exerciții fizice cel puțin 30 de minute în fiecare zi, pentru a te bucura de o viață cât mai sănătoasă. Un astfel de obicei îți poate părea dificil de implementat, dar, este important să faci mișcare în fiecare zi, chiar dacă timpul dedicat activității fizice nu include 30 de minute. Pentru a nu uita să efectuezi exercițiile fizice, este bine să îți setezi un reminder la ora aleasă de tine.

Relaxează-te și meditează

Pentru a-ți îmbunătăți starea de spirit, pentru a gândi optimist și a lua cele mai bune decizii, atât creierul, cât și întregul organism au nevoie de odihnă, dar și de relaxare. În funcție de pasiuni și interese, relaxarea este subiectivă pentru fiecare persoană în parte. Cu ajutorul meditației însă, vei ajunge să te relaxezi rapid, iar dacă nu ai mai făcut asta niciodată, poți găsi online materiale care să te ajute, inclusiv meditații audio ghidate.

Cu cât mai devreme vei începe să acorzi atenție obiceiurilor tale și le vei elimina pe cele nocive, viața ta se va îmbunătăți, lucru care se va reflecta și într-o memorie mai bună. Implementează chiar de azi obiceiurile sănătoase prezente în cadrul acestui articol și începe să îți ajuți memoria.

Articole asemănătoare

Back to top button