fbpx

Peleții din coji de semințe de floarea-soarelui, soluție salvatoare după scumpirea gazelor și a lemnelor

Foarte mulți aleg peleții, iar cererea pentru acest tip de combustibil a explodat în ultimul an. La Buzău, există o fabrică în care se produc peleți din coji de semințe de floarea soarelui. Firma a început timid însă acum abia dacă face față comenzilor, scrie Adevărul.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Cei mai utilizați peleți sunt cei din rumeguș. Aceștia sunt folosiți de câțiva ani pentru încălzirea a patru blocuri, cu peste 400 de apartamente, dintr-un cartier buzoian.

Randamentul acestui combustibil solid este foarte bun, după cum au constatat autoritățile, iar costul de producție a gigacaloriei aproape s-a înjumătățit, față de ceea ce oferea centrala de aceeași capacitate, dar pe gaze naturale.

„Centrala noastră este din 2019, aceasta fiind a patra iarnă. Funcționează cu întreținere oarecum ușoară, fără cheltuieli mari. Și-a făcut treaba mulțumitor. Având în vedere prețul gazului care s-a dus mult în sus, mă gândesc că peleții sunt o sursă mult mai bună”, declară Ionel Țigănuș, fochist la centrala din Buzău care utilizează peleți.

Costul de producție în această centrală din Buzău este în jur de 490 de lei pe gigacalorie, mult mai mic, în comparație cu costul de producție și de furnizare la o centrală pe gaze, care consumă între 600 și 860 de lei pe gigacalorie.

Cea mai mare economie se face dacă se folosesc peleții din paie, care sunt cei mai ieftini, precum și cei din coji de floarea soarelui.

O fabrică de peleți din coji de semințe este deținută, la Buzău, de tânărul investitor Daniel Ene. În urmă cu patru ani, acesta a accesat fonduri europene în valoare de o sută de mii de euro, bani pe care i-a investit pentru a produce combustibili din resturi vegetale.

Chiar dacă la început firma nu a avut foarte mulți clienți, în prezent abia dacă poate face față cererilor. Peleții produși la Buzău conțin doar coji de floarea soarelui. Pe piață există și peleți din rumeguș sau din paie, însă Daniel Ene spune că produsele sale sunt mai ieftine și reprezintă o sursă ecologică de încălzire.

Articole asemănătoare

Back to top button