fbpx

Opt campioni mondiali au fost învinși de inteligenţa artificială la unul dintre cele mai complexe jocuri de strategie

Victoria reprezintă o nouă piatră de hotar pentru inteligenţa artificială, deoarece în bridge jucătorii lucrează cu informaţii incomplete şi trebuie să reacţioneze la comportamentul mai multor alţi jucători, un scenariu mult mai apropiat de procesul decizional uman. Start-up-ul francez NukkAI a anunţat vestea vineri, la finalul unui turneu de două zile la Paris. Provocarea NukkAI a cerut campionilor umani să joace 800 de cărţi consecutive împărţite în 80 de seturi de câte 10. Ea nu a implicat componenta iniţială de licitaţie a jocului, în timpul căreia jucătorii ajung la un contract pe care trebuie apoi să-l respecte jucându-şi cărţile.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.
Urmărește-ne pe Telegram și pe Instagram.

Fiecare campion a jucat propriile cărţi şi pe cele ale partenerului său „manechin” împotriva unei perechi de adversari. Aceşti adversari au fost cei mai buni campioni roboţi din lume până în prezent, care au câştigat multe competiţii de roboţi, dar care sunt recunoscuţi în mod universal ca fiind departe de a fi la fel de buni ca jucătorii umani experţi, scrie Mediafax, potrivit The Guardian.

Inteligenţa artificială, numită NooK, a jucat acelaşi rol ca şi campionul uman, cu aceleaşi cărţi şi aceiaşi adversari. Scorul a fost diferenţa dintre cele ale omului şi ale robotului, calculată ca medie pentru fiecare set. NooK a câştigat 67, sau 83%, din cele 80 de seturi.

Jean-Baptiste Fantun, co-fondator al NukkAI, a declarat că a fost încrezător că maşina, pe care compania o dezvoltă de cinci ani, va triumfa în mii de partide, dar cu doar 800 a fost o chestiune de „touch-and-go”.

„Ceea ce am văzut reprezintă un progres fundamental important în starea sistemelor de inteligenţă artificială”, a declarat Stephen Muggleton, profesor de învăţare automată la Imperial College London.

Anunţând rezultatele, matematicianul Cédric Villani, laureat al medaliei Fields în 2010, a numit NukkAI „o superbă poveste de succes franceză”.

Cercetătoarea în domeniul inteligenţei artificiale Véronique Ventos, celălalt cofondator al NukkAI, numeşte NooK o „inteligenţă artificială de nouă generaţie”, deoarece îşi explică deciziile pe parcurs. „În bridge, nu poţi juca dacă nu explici”, spune ea.

„Cea mai mare parte a ceea ce publicul larg a auzit în ultimii ani despre învăţarea automată se bazează pe sisteme de tip „cutie neagră”, cum ar fi AlphaGo, care nu este capabil să explice fiinţelor umane cum se iau deciziile”, a declarat Muggleton. „În schimb, NooK reprezintă o abordare de tip „cutie albă” sau „neurosimbolică”. În loc să înveţe jucând miliarde de runde de joc, sistemul învaţă mai întâi regulile jocului şi apoi îşi îmbunătăţeşte jocul prin practică. Este un hibrid între sistemele bazate pe reguli şi cele de învăţare profundă. „Abordarea NooK învaţă într-un mod mult mai apropiat de fiinţele umane”, a declarat Muggleton.

Acest lucru va fi esenţial în domenii precum sănătatea şi ingineria. De exemplu, maşinile care se conduc singure şi care traversează o intersecţie vor trebui să fie capabile să citească comportamentul celuilalt.

Nevena Senior, multiplă campioană mondială de bridge pentru Anglia şi una dintre adversarele lui NooK, a declarat că contractele pe care oamenii şi NooK le-au jucat au fost suficient de variabile pentru ca jocul de cărţi să devină la fel de important ca şi licitaţia. „Acesta este un lucru pe care oamenii îl fac după o experienţă suficientă şi am fost plăcut surprinsă de faptul că un robot imită abilităţile umane tipice”, a spus ea.

Articole asemănătoare

Back to top button