fbpx

Noua tulpină COVID-19, pericol de sărbători? Cum trebuie să procedăm pentru a fi în siguranță

Noua variantă de coronavirus, Omicron, care s-ar putea transmite mult mai ușor și ar putea sta la baza unui nou val al pandemiei, apare într-un moment complicat, pentru că urmează o lună cu sărbători, în care oamenii se vor întâlni, vor merge la masă, vor sta în interior, scrie Digi24.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Unele țări, precum Austria, au decis să impună încă de acum un lockdown. Portugalia, chiar dacă are aproape 90 la sută din populație vaccinată, ia în calcul să instituie începând cu data de 2 ianuarie o săptămână de lockdown pentru toată lumea, ca să nu circule eventuala boală care ar fi fost luată atunci când oamenii s-au întâlnit de sărbători.

Cei vaccinați cu trei doze pot să se întâlnească la masa de Crăciun?

Cătălin Țucureanu, cercetător la Institutul de Cercetare Medico-Militară Cantacuzino, România : Da, într-un număr relativ redus. Fiecare trebuie să își evalueze oarecum riscul personal. Cazul meu – de când m-am vaccinat prima dată, am avut foarte mare grijă în a interacționa cu persoane care sunt predispuse la un risc de evoluție severă. În general, când trebuia să interacționez cu asemenea persoane, deși eram vaccinat, deși știam deja că am un risc scăzut de a fi infectat și, în consecință, de a da mai departe, preferam să mai fac câte un test rapid autoadministrat, pentru liniștea personală. Oricum, în general, mi-am schimbat foarte mult comportamentul pentru a evita interacțiunea cu grupuri mari de persoane, în special în contexte care pot favoriza transmiterea.

Mircea Iliescu, doctor în genetică și evoluție umană la Universitatea Cambridge: Anul trecut, în Marea Britanie, fără vaccinare, am avut voie maxim șase oameni la masa de Crăciun. Eu cred că suntem într-o poziție mai bună anul acesta, adică noi, fiind vaccinați, ne vom întâlni cu câțiva oameni. Știu că oamenii vor să mănânce, să se bucure de acele preparate de porc și să se întâlnească. Eu spun oamenilor că dacă se vaccinează – mai au o lună până la Crăciun, deci mai au timp – pot să se vadă. Sigur, nu într-un număr mare și mare atenție la cei care sunt vulnerabili. Dar dacă se vor vaccina cu cele două doze vor avea suficientă liniște sufletească pentru a se întâlni cu cei dragi. Nu trebuie să facem petreceri cu sute de oameni neapărat de acest Crăciun. E un pas înainte să ne vedem familia, cred e mare lucru și acesta. Anul trecut, mulți n-am putut călători. Dar să fim responsabili și să ne vaccinăm. Mai avem o lună și putem evita ce s-a întâmplat în această toamnă, cu 20.000 de morți care puteau fi salvați dacă se vaccinau.

Se mai oprește pandemia sau așa va fi de-acum încolo, cu noi variante?

Cătălin Țucureanu: E foarte dificil de spus. E foarte puțin probabil să scăpăm în totalitate de acest virus. Cel mai probabil, o să devină o viroză sezonieră sau cu o anumită periodicitate, care o să tot apară în populație. E puțin probabil ca un virus care a ajuns atât de transmisibil să poată fi eradicat ușor, dar este o diferență foarte mare în a avea valuri de infecții, așa cum vedem, de exemplu, pentru virusul gripal, cu un anumit număr de infecții, cu un anumit număr de spitalizări – evident, și decese, față de ceea ce am văzut în valurile de infecție de SARS-CoV-2, în care numărul foarte mare de cazuri duce la supraaglomerarea spitalelor și la un număr foarte mare de decese într-o perioadă foarte scurtă de timp. Deci, e greu de spus cum o să evolueze virusul și câte variante o să mai genereze acesta. Până la urmă, evoluția sub diverse presiuni ale mediului și inclusiv ale gazdelor, ale noastre, este un lucru perfect natural pentru virus.

Toate variantele dominante de până acum au apărut fie înainte de introducerea vaccinării pe scară largă, fie în zone care aveau o rată foarte mică de vaccinare în momentul respectiv. Nu neapărat că rata mică de vaccinare este o problemă, dar evoluția virusului este accelerată de numărul foarte mare de gazde disponibile. Dacă el poate infecta un număr foarte mare de persoane, atunci are ocazia de a-și selecta cât mai multe mutații care să-l ajute mai departe. Deci, în primul rând trebuie să limităm numărul de persoane care se infectează cu acest virus, trebuie să ne vaccinăm, trebuie să respectăm măsurile de protecție pentru a nu-i oferi ocazia de a evolua foarte rapid și de a produce noi și noi variante într-un timp atât de scurt.

Mircea Iliescu: Știți cum spune românul: totdeauna se poate și mai rău, dar n-am vrea să ajungem acolo și tocmai de aceea trebuie să fim pregătiți. Virusul evoluează, e posibil să ne ofere tot felul de surprize, ce pot să vă spun e că dacă ne imaginăm un an de acum înainte – și vă spun cum gândește Marea Britanie – cu majoritatea populației vaccinată, cu cei vulnerabili asigurați cu doze booster, cu o parte a populației trecute deja prin boală, cu medicamente pentru cei vulnerabili care vor preveni spitalizarea, am fi într-o poziție infinit mai bună. Acum, să extrapolăm și să ne imaginăm România cu vaccinare de 80 la sută, oameni trecuți prin boală, dăm boostere celor vulnerabili și avem și medicamente antivirale de ultimă generație – va fi o viață mult mai bună, va fi o boală sezonieră și vom salva vieți prețioase. Din păcate, se vor mai pierde vieți, dar mult mai puține.

Urmărește-ne pe Telegram și pe Instagram.

Articole asemănătoare

Back to top button