fbpx

Momentul ideal al zilei pentru exerciții fizice este diferit pentru bărbați și femei. Când ne antrenăm?

Exercițiile fizice sunt bune indiferent când le faci, dar momentul din zi în care se obține cel mai bun rezultat poate fi diferit pentru femei și bărbați, potrivit unui studiu citat de BBC, scrie g4media.ro.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Acesta a constatat că femeile au ars mai multă grăsime corporală în timpul exercițiilor de dimineață, în timp ce exercițiile practicate seara dau rezultate mai bune la bărbați.

O mare parte din ceea ce se știe despre acest subiect se bazează pe studii efectuate pe bărbați, spun cercetătorii. Diferențele de hormoni, de ceasuri biologice și de cicluri somn-veghe între sexe, toate ar putea juca un rol.

Studiul efectuat pe 30 de bărbați și 26 de femei – toți activi și sănătoși, cu vârste cuprinse între 25 și 55 de ani – a durat 12 săptămâni și a monitorizat efectele unui program variat de fitness, care a inclus exerciții de stretching, viteză și rezistență.

Un grup a făcut exerciții fizice timp de o oră înainte de ora 08:30, în timp ce celălalt grup a urmat aceleași activități seara, între orele 18:00 și 20:00. Toți participanții au urmat un plan de alimentație conceput special.

Cercetătorii au măsurat tensiunea arterială și grăsimea corporală a tuturor participanților pe parcursul studiului, precum și flexibilitatea, rezistența și puterea aerobică la început și la sfârșit.

Toți cei care au luat parte la studiu și-au îmbunătățit sănătatea și performanța generală pe parcursul celor 12 săptămâni de studiu, indiferent de momentul în care au făcut exerciții fizice.

„Cel mai bun moment pentru exerciții fizice este cel mai bun moment în care le puteți face și le puteți integra în programul dumneavoastră”, spune dr. Paul Arcerio, autorul principal al studiului și profesor de sănătate și științe fiziologice umane la Skidmore College, statul New York.

Acesta a notat însă că studiul a sugerat că momentul ideal al zilei pentru a face exerciții fizice este diferit pentru femei și bărbați.

Pe baza rezultatelor, femeile interesate de reducerea grăsimii din jurul mijlocului și de reducerea tensiunii arteriale ar trebui să urmărească să facă exerciții fizice dimineața, spune dr. Arcerio.

Cu toate acestea, el spune că femeile care încearcă să îmbunătățească forța musculară din partea superioară a corpului, precum și starea de spirit generală, ar trebui să facă exerciții seara.

Bărbații din cadrul studiului au fost mai puțin sensibili la momentul din zi în care au făcut exerciții fizice. Dar exercițiile de seară s-au dovedit a fi „ideale pentru bărbații interesați de îmbunătățirea sănătății inimii și a metabolismului, precum și a stării emoționale”, afirmă dr. Arcerio.

Nu este clar exact de ce răspunsurile bărbaților și femeilor la momentul în care au făcut exerciții fizice au fost atât de diferite, iar cercetătorii spun că sunt necesare mai multe studii.

Studiul, publicat în Frontiers in Physiology, a urmărit persoane cu o greutate normală, dar cercetătorii spun că programul ar putea funcționa și în cazul persoanelor supraponderale sau obeze.

Articole asemănătoare

Back to top button