fbpx

Metoda care ar putea revoluţiona tratamentul cancerelor cerebrale şi al bolilor neurodegenerative

A fost dezvoltată o tehnică care ar putea revoluţiona tratamentul cancerelor cerebrale şi al bolilor neurodegenerative, permiţând temporar medicamentelor şi altor substanţe să traverseze bariera hemato-encefalică, o structură care separă vasele de sânge ale creierului de restul ţesuturilor sale, informează Mediafax.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

În timp ce în restul corpului există mici spaţii între celulele care căptuşesc vasele de sânge care permit trecerea unor substanţe mici, în creier aceste spaţii sunt fuzionate, ceea ce înseamnă că doar apa, anumite gaze precum oxigenul, alte substanţe necesare şi mici medicamente liposolubile, precum antidepresivele, pot trece.

Mulţi, mulţi oameni au încercat o mulţime de moduri diferite de a trece lucruri prin bariera hemato-encefalică, dar s-a dovedit a fi extrem de dificil – cu siguranţă să o faci într-un mod care să fie temporar, a declarat Eleanor Stride, profesor de biomateriale la Universitatea din Oxford, care nu a fost implicată în cercetare.

„Există o gamă imensă de medicamente pe care ar fi bine să le trecem, nu doar pentru cancerul la sân metastatic, ci şi pentru boli neurodegenerative precum Alzheimer şi alte tipuri de cancer cerebral”.

MRgFUS utilizează ultrasunete focalizate (unde sonore) pentru a deschide bariera hematoencefalică în regiuni specifice, făcând să oscileze bule microscopice de agent de contrast care au fost injectate în pacient. Aceste oscilaţii despart celulele barierei hemato-encefalice, permiţând trecerea substanţelor care, de obicei, se străduiesc să pătrundă în creier.

Dr. Nir Lipsman, de la Sunnybrook Health Sciences Centre din Toronto, Canada, care a condus studiul, a declarat: „Acesta este un proces temporar în care bariera hemato-encefalică este deschisă pentru mai puţin de 24 de ore. Ideea este că tot ceea ce este în co-circulaţie în fluxul sanguin va avea acces la patologia (boala) creierului, acolo unde dorim să ajungă”.

Bariera hemato-encefalică ar putea fi deschisă temporar

Lipsman şi colegii săi au arătat anterior că MRgFUS ar putea fi folosit pentru a deschide temporar bariera hemato-encefalică la persoanele cu un alt tip de cancer cerebral sau cu boala neurodegenerativă scleroza laterală amiotrofică (ALS), dar nu au reuşit să îl folosească pentru a transporta medicamente în creierul acestora.

Acum, ei l-au folosit pentru a livra anticorpul monoclonal trastuzumab (Herceptin) în zonele bolnave ale ţesutului cerebral la patru pacienţi cu cancer la sân metastatic.

Cercetarea, publicată în Science Translational Medicine, a arătat că medicamentul a fost absorbit de tumori şi că acestea s-au micşorat ca răspuns – deşi studiul a fost conceput în primul rând pentru a evalua siguranţa.

„S-a teoretizat de mult timp că ultrasunetele focalizate pot fi folosite pentru a îmbunătăţi administrarea de medicamente, dar aceasta este prima dată când am demonstrat că putem introduce medicamente în creier şi prima dată când am vizualizat cum acestea ajung în creier”, a declarat Lipsman.

Kevin O’Neill, neurochirurg consultant la Centrul de excelenţă pentru cercetarea tumorilor cerebrale de la Imperial College din Londra, a declarat:

„Multe dintre terapiile care sunt disponibile pentru cancerul cerebral au nevoie de un sistem de livrare care nu numai că le împachetează şi le protejează, dar le şi direcţionează către zona corectă. Injectarea lor în creier este o modalitate, dar această abordare ar fi mai bună, deoarece este efectiv neinvazivă. Se deschide un fel de portal în bariera hemato-encefalică la locul dorit. Este un pas înainte pentru a deschide uşa către alte terapii”.

Urmărește-ne pe Telegram și pe Instagram.

Articole asemănătoare

Back to top button