fbpx

interviu | A renunțat la job, a cumpărat o rulotă și a pornit să descopere lumea. Cunoaște-o pe Daniela, tânăra pentru care fericirea a căpătat o altfel de definiție

O fire spontană, energică și mereu în căutare de noi provocări – așa o putem descrie pe Daniela, o moldoveancă pentru care fericirea a căpătat o altfel de definiție. Tânăra călătorește în întreaga lume, însă nu așa cum o face toată lumea, cu avionul, mașina sau trenul, ci… cu rulota.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Împreună cu prietenul ei, au descoperit o mulțime de locuri frumoase și au avut parte de emoții incredibile. Aceștia au renunțat la rutina zilnică și s-au convins de faptul că, pentru a fi împliniți, au nevoie de puține lucruri materiale și cât mai multe momente unice.

ZUGO a realizat un interviu cu Daniela, iar tânăra ne-a povestit detalii despre experiență, destinațiile în care au fost și peripețiile prin care au trecut.

 Când apărut această idee de a călători cu rulota și cum alegi destinațiile? 

„Și mie, și prietenului meu ne place mult să călătorim. Însă ideea cu rulota a venit după ce prietenul meu a citit un articol despre un cuplu care a făcut ceva similar. Noi eram și stresați la joburile noastre și am decis că avem nevoie de mai mult timp liber. Așa că am economisit suficient ca să putem călători timp de un an. Am decis să stăm doar în Europa, pentru că scopul nu a fost să vizităm cât mai mult, ci să stăm mai mult în natură. Planul se schimba în fiecare zi, așa că nu a contat ce ne planificasem înainte să pornim, pentru că viața în rulotă e foarte imprevizibilă, așa că ne adaptam la circumstanțe și deciziile se limitau la o zi-două. Ne-am lăsat duși de val”.

Cât de sigur, ușor și econom este să călătorești astfel?

„În primul rând, vreau să spun că acest stil de călătorii nu se potrivește tuturor și e normal să fie așa. Trebuie să fii detașat de lucrurile materiale, de excese, pentru că ai apă limitată etc. Trebuie să fii calculat și motivat de ceva mai mult decât haine, accesorii etc. Când te obișnuiești cu rutina (să iei apa, să arunci deșeurile), devine ușor. Dar cuvântul ușor e relativ pentru fiecare. E ușor pentru că în ziua de azi există o aplicație pe telefon pentru orice, spre exemplu park4night, cu informații detaliate despre unde poți parca (inclusiv gratis) și unde poți găsi servicii. Însă trebuie să te aștepți la defecte tehnice, la faptul că poți avea nevoie de medic etc. Sfatul pe care l-au dat și alți rulotiști e să stai departe de orașe aglomerate.

Noi am stat oricum mai mult izolați în natură, dar dacă vizitam vreun oraș, lăsam rulota în afară și luam transport public. În plus, am dat doar peste oameni buni pe drum. Odată chiar uitasem să închid un geam când parcasem la o margine de Berlin, într-o pădure, și totul era intact când ne-am întors. Dar asta nu înseamnă că nu există riscuri, însă ele sunt peste tot. Chiar și Londra poate fi mult mai periculoasă decât o călătorie de un an cu rulota.

De economii, eu puneam toate cheltuielile în fiecare zi în Excel și știam când depășeam bugetul săptămânal, respectiv reduceam din cheltuielile pentru săptămâna viitoare. Am avut multe săptămâni când cheltuiam mai puțin de 100 euro pe săptămână cu totul inclus (pentru că parcam gratis, mâncarea era ieftină, noi pregătim mai mult mâncare în rulotă, ieșeam rar la restaurante). Dar trebuie să ai și rezerve pentru situații imprevizibile și asigurări bune care să acopere măcar o parte din costuri de reparații și cazare de exemplu”.

În ce țări ați reușit să ajungeți? Care v-a impresionat cel mai mult/cel mai puțin?

„Am plecat din Marea Britanie și am fost în: Franța, Spania, Italia (doar partea de nord, nu am reușit mai mult, din păcate), Austria, Germania, Slovenia, Slovacia, Cehia, Elveția, Polonia, Spania, Portugalia (unde am stat pe timp de iarnă, pentru că e mai cald și noi ne bazam mai mult pe panouri solare, nu aveam electricitate, te poți conecta la electricitate în campsites sau anumite puncte speciale, însă de obicei e cu plată).

Natura e frumoasă peste tot (cu toate că nu înțeleg când unii oameni își lasă gunoiul oriunde, dar asta e altă temă). Cred că ne-au impresionat țările care nu sunt de obicei pe lista locurilor turistice, ca Slovenia, Slovacia, Cehia și Polonia. Ne-au surprins plăcut. Dar iarăși, peste tot în natură e frumos și special”.

Ce părere au avut membrii familiei și prietenii voștri când au auzit despre acest plan?

„Foarte entuziasmați pentru noi, e ceva ce nu auzi în fiecare zi și se bucurau că noi putem vedea toate locurile astea frumoase”.

 Dacă nu ar fi fost pandemia, unde v-ați fi aflat acum? Cum v-au afectat măsurile anti-COVID-19?

„Noi trebuia să ne întoarcem în UK la mijloc de aprilie, pentru că ne luasem ambii concediu neplătit de un an. Eu între timp mi-am dat demisia, pentru că vreau să fac mai multă artă (îmi place să pictez).

Puteți vedea mai multe lucrări de-ale Danielei accesând pagina ei de Instagram.

Dar pandemia ne-a prins în Spania prin martie și, cu toate că eram izolați în natură, ne tot trezeam cu poliția la ușă. Reușisem, la sfatul unor prieteni, să vorbim cu primarul local să ne lase să stea, însă până la urma am decis să plecăm de urgență în Marea Britanie, pentru că se inchideau granițele. Am avut nevoie de o scrisoare de la Ambasada Marii Britanii ca să putem trece.

A fost o săptămână stresantă, mai ales că au inchis și toate locurile de parcare pentru rulote, dar și locurile pentru apă etc. Când am ajuns în UK, am avut noroc de o persoană care ne-a răspuns la un mesaj pe Facebook și ne-a lăsat să parcăm la pub/restaurantul lui (care era deja închis), cu acces la un WC afară, robinet cu apă și mașină de spălat. Am putut sta în autoizolare timp de trei săptămâni fără să avem contact direct cu nimeni”.

Cum reacționează oamenii de peste hotare când vă aud povestea?

„Pentru oricine e interesant să audă, nu contează țara de origine neapărat. Mulți s-au obișnuit cu o anumită rutină de muncă și pare ceva de neatins când auzi că cineva iși ia vacanță de un an. Însă, dacă ai un plan și un scop, renunți la alte lucruri și te concentrezi pe planul tău până îl poți realiza.

Eu am avut parte și de altfel de reacții. În primul rând, în vest, călătoritul cu rulota sau autorulota este ceva mai răspândit. Deci mulți mi-au și povestit despre experiențele lor, ba chiar aflasem că și unul dintre directorii mei făcuse asta cu soția lui în Australia, timp de un an jumătate. Apoi există și categoria de oameni care deja s-au gândit că vor să plece cu rulota și atunci ne cer sfaturi”.

 Care sunt avantajele și dezavantajele unei experiențe de acest gen?

Avantaje: „Luxul timpului, un mod mai natural de viață, multă relaxare, conexiunea cu natura, am experimentat noi emoții: să fii în mijlocul pădurii noaptea, luminat doar de lună și înconjurat de stele, să auzi mistreți pe lângă rulotă, să te trezești, să deschizi ușa, faci doi pași și înoți într-un lac transparent, cu vedere spre munți, să mănânci cu vedere la Mont Blanc și toate acestea relativ ieftin pentru că, iarăși, în majoritatea locurilor am putut parca gratis.

Cu rulota e bine că ai totul cu tine. Ai oprit unde vrei și ai acolo și mâncare, și pat, și duș, și tot ce îți trebuie. Bine, spațiul este relativ mic, însă ideea cu rulota e să stai mai mult afară în natură. Dar și așa, mie îmi pare mai mult decât suficient. Apoi, cunoști oameni interesanți, cu toate că noi am stat cam mai mult singuri și înconjurați de natură, am cunoscut oameni cu rulote cu care ținem legătura, dar am dat și de alți oameni care ne-au ajutat sau cu care am stat la o masă. Oameni necunoscuți, dar deschiși și calzi. E un mod mai eco de viață, chiar dacă folosim diesel, per general folosim mult mai puține resurse și nu avem nevoie să cumpărăm lucruri, obiecte de prisos. Avem cu noi strictul necesar. Și atunci realizezi că de fapt nu îți trebuie mult să fii fericit/ă.

Dezavantaje: Trebuie să îți planifici bine rezervele, cu toate că după ce te obișnuiești și formezi un reflex să verifici mereu câtă apă mai ai în rezervor și când ai nevoie să te muți, nu mai este un minus. Acum depinde și de persoană, dacă ai nevoie de mai multe comodități, pot să apară mai multe minusuri. Însă noi suntem destul de simpli. O mâncare de casă, un pahar de vin și o vedere frumoasă întrec orice haină de firmă, telefon nou sau dușuri nelimitate”.

Unde vă aflați acum?

„În Marea Britanie stăm în continuare în parcarea de la pub. E un sătuc frumos, cu mici căsuțe ca din povești, situat lângă pădure. Comunitatea de aici e foarte apropiată, chiar dacă aveau dubii inițial legate de apariția noastră în zona respectivă, am reușit foarte repede să ne împrietenim și, deși menținem distanța socială, oamenii de aici sunt foarte draguți și ne aduc ba o pâine de casă coaptă, ba un borcănel de dulceață, ieri am găsit un pachet cu croissants la ușă când ne-am întors de la plimbare din pădure. Dar și noi împărțim, le fac picturi și le las în căsuța poștală sau chiar recent am primit pachet de la mama cu de toate și le-am dat și lor vin moldovenesc și bomboane Bucuria”.

Articole asemănătoare

Back to top button