fbpx

infografic | Recordurile raioanelor din Republica Moldova: Unde găsești cel mai curat aer, cei mai mulți șomeri sau cele mai multe cărți

Fiecare dintre cele 32 de raioane ale Republicii Moldova își are specificul său. Uneori, acestea ies în evidență cu locuri, oameni sau fenomene mai puțin obișnuite. Alteori, statistica poate vorbi de la sine.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Biroul Național de Statistică (BNS) a dat publicității datele socio-economice ale tuturor raioanelor, iar moldova.org a creat un infografic pe baza acestora, unde a afișat recordurile cu care se pot lăuda (cu ghilimelele de rigoare sau fără) unitățile administrativ-teritoriale.

Iată câteva dintre recordurile raioanelor din Republica Moldova:

Ocnița – cei mai mulți șomeri

Raionul Ocnița are cei mai mulți șomeri din republică – 1409. În total, în Republica Moldova sunt înregistrați 16 598 șomeri. Al doilea raion după Ocnița cu cei mai mulți șomeri este Soroca cu un număr de 987. De asemenea, Ocnița este raionul care are cele mai puține sate conectate la apă – doar două.

Dondușeni – cel mai curat aer

Raionul Dondușeni se bucură de cel mai curat aer din republică. Entitățile economice din regiune au evacuat cele mai puține substanțe poluante în aerul atmosferic – 48 de tone. În comparație cu liderul acestei categorii (Anenii Noi), Dondușeni a evacuat cu 1 215 tone mai puțin. De asemenea, a asigurat fiecare locuitor al Republicii Moldova cu câte 21 de ouă pe ani (a produs în 2019 56,2 milioane de ouă). Dacă facem un calcul, în general, Moldova a asigurat fiecare locuitor al ei cu trei ouă zilnic pe parcursul unui an.

Drochia – cele mai multe cărți

Raionul Drochia deține recordul pentru cele mai multe cărți și reviste (527,4 mii exemplare), nu și recordul pentru cele mai multe biblioteci (Orhei cu 59 de biblioteci, iar Drochia cu 33). Cele mai multe vizite în biblioteci au fost în Ungheni, iar cele mai multe cărți luate acasă de la bibliotecă au fost în Ungheni. Mai mult, Drochia a produs cele mai multe plante de floarea-soarelui (40 102 tone).

Fălești – cele mai multe instituții culturale

Raionul Fălești are cele mai multe instituții culturale – 64. De asemenea, este raionul care are cele mai multe localități – 76. Fălești este raionul care produce cel mai multe griș – 1 919,2 tone, de 4,5 ori mai mult decât în anul precedent. De asemenea, este al doilea raion din nordul Moldovei care produce cea mai multă făină – 9 722 tone. Pe primul loc este Drochia cu peste 19 mii de tone. Dacă în 2018 Fălești era lider la categoria „cele mai multe sinucideri”, în 2019 situația s-a schimbat. Numărul sinuciderilor a scăzut cu 9.

Călărași – cea mai multă vodcă

Raionul Călărași a utilizat cei mai puțini fertilizanți chimici (51 tone). Anul trecut, Călărași a fost lider la „cel mai mult divin”. Totuși, a fost surclasat de raionul Ialoveni. Anul acesta, deține recordul împreună cu raionul Ialoveni pentru categoria „cea mai mult vodcă produsă”.

Sursa: moldova.org

Orhei – cei mai mulți pensionari

Orhei este unul dintre raioanele care deține mai multe recorduri. Este raionul în care locuiesc cei mai mulți pensionari (23 047) și asta se întâmplă de cel puțin 5 ani. Orhei este raionul cu cele mai multe localități conectate la sistemul public de alimentare cu apă – 63 de localități. De asemenea, Orhei este raionul în care au fost comise cele mai multe infracțiuni de către minori (64).

Anenii Noi – cel mai poluat raion

Cel mai poluat raion este Anenii Noi. În 2019, entitățile economice din raion au evacuat 1 263,2 tone de substanțe poluante în aerul atmosferic. Raionul își menține poziția pentru „producerea cele mai mari cantități de carne și mezeluri” și produce aproape jumătate din toată carnea din țară. În 2019 a produs peste 27 mii de tone de carne și peste trei mii de tone de mezeluri.

Cimișlia – multe deșeuri

Cimișlia este raionul din sudul Moldovei care produce cel mai multe deșeuri (48,2 mii tone). Raionul este al doilea din Republica Moldova la producția de făină – 79 814 tone de făină.

Citește mai departe pe moldova.org.

Urmărește cele mai importante noutăți și pe canalul de Telegram ZUGO.

Articole asemănătoare

Back to top button