fbpx

foto, video | Cum arată străzile celui mai simpatic cartier din lume

Revista Time Out, care oferă idei de petrecere a timpului liber în multe dintre marile orașe ale lumii, a publicat noul său clasament al celor mai plăcute cartiere din lume. În fruntea listei este Nørrebro, transmite Digi24.

Cartierul Nørrebro se află în Copenhaga, capitala Danemarcei. Este o fostă zonă muncitorească, plină de contraste și cunoscută pentru numeroasele sale restaurante și magazine. Revista „Time Out” îl găsește ca fiind cel mai simpatic din lume.

„O combinație de clădiri din secolul al XIX-lea, artă stradală și multiculturalism, care spulberă stereotipurile scandinave”, așa este descris Norrebro în ghidul de călătorie Lonely Planet.

Prin ce se remarcă Nørrebro?

Norrebro este cartierul cel mai populat al orașului, dar și cel mai cosmopolit, o zonă multiculturală, potrivit biroului de turism „Visit Copenhagen”. Cu numeroasele sale ateliere și magazine de haine, cafenelele sale boeme, restaurante celebre și baruri deschise până târziu, este „una dintre zonele cele mai pline de viață din Copenhaga”, potrivit Lonely Planet.

La fel ca multe alte cartiere ale marilor orașe din Europa și America de Nord, zona s-a schimbat foarte mult în ultimele decenii: fosta zonă muncitorească a devenit una foarte modernă. Dar locul nu și-a pierdut sufletul, dovadă stau contrastele care pot fi găsite aici între unele localuri foarte selecte și altele mai puțin pretențioase.

Picnic în cimitir

Ceea ce face ca Nørrebro să aibă atât de mult succes este o „combinație uluitoare de clădiri istorice și arhitectură ultramodernă”, cu restaurante care „sunt mândria acestui oraș cunoscut pentru gastronomia sa”, spune Time Out. Revista subliniază, de asemenea, mai multe inițiative, cum ar fi instituirea în cartier a „duminicilor fără mașini”.

Nørrebro figurează, de altfel, în multe ghiduri turistice, iar unul dintre locurile sale emblematice este vastul cimitir „Assistens”, unde sunt înmormântați mari artiști danezi, între care povestitorul și poetul Hans Christian Andersen și filosoful Søren Kirkegaard.

Multe ghiduri recomandă o plimbare prin acest cimitir: este un loc care seamănă mai degrabă cu o grădină publică și nu este ceva neobișnuit să vezi un cuplu sărutându-se sau o familie stând la picnic printre morminte.

Cum a fost întocmit clasamentul

Pentru a înțelege de ce Nørrebro este considerat cel mai „cool” cartier din lume, trebuie să știți cum își întocmește clasamentele revista „Time Out”.

Publicația a lansat un sondaj online, la care au răspuns 27.000 de persoane. Acestea și-au exprimat opiniile cu privire la barurile și restaurantele din localitățile în care locuiesc și au evaluat calitatea vieții de noapte și a vieții culturale. De asemenea, și-au împărtășit impresiile despre viața și atmosfera din cartier. Răspunsurile lor au fost apoi analizate de jurnaliștii revistei și de corespondenții locali, care și-au dat și ei cu părerea.

A rezultat în final un clasament cu 49 de cartiere din întreaga lume, iar performanța Norrebro este cu atât mai remarcabilă cu cât a „concurat” cu alte cartiere celebre, între care Chelsea din New York (locul 6), Dalston din estul Londrei (locul 13) și Leith din Edinburgh (locul 4), acolo unde a fost filmat filmul „Trainspotting”.

În top 10 se mai află Andersonville (locul 2, Chicago), Jongno 3-ga (locul 3, Seul), Cartierul Gării (locul 5, Vilnius), Districtul XI (locul 7, Budapesta), Ngor (locul 8, Dakar), Sai Kung (locul 9, Hong Kong) și Richmond (locul 10, Melbourne).

Vezi mai multe imagini mai jos.

Această prezentare necesită JavaScript.

Foto: Profimedia Images

Urmărește-ne pe Telegram și pe Instagram.

Articole asemănătoare

Back to top button