fbpx

foto | Alegi monodramă sau satiră hilară? La Teatrul Eugene Ionesco te așteaptă spectacole pentru orice gust și vârstă

Nu ai planuri pentru serile din această săptămână? Atunci nu rata spectacolele de la Teatrul Național Eugene Ionesco! Actorii te așteaptă la piesele „ADI – Monospectacol cu Anatol Guzic”, „Iubirea la oameni”, „Lecția” și „Căldură în noiembrie”.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

17 noiembrie, ora 18:30 – ADI – Monospectacol cu Anatol Guzic

#monodramă +16

de Constantin Cheianu

Regia: Diandra Gherghel

Constantin Cheianu – „Piesa este o monodramă, singurul rol fiind interpretat de Anatol Guzic, un tânăr actor care m-a surprins. Din cele vreo cincisprezece texte care mi-au fost jucate în teatru până acum este poate interperatrea actoricească cea mai bună și mai apropiată de felul cum mi-am imaginat personajul despre care am scris. Vă îndemn să mergeți la Teatrul „Ionesco” ca să vedeți spectacolul ”ADI” (un diminutiv de la ”Adolf”) și vă mai îndemn să rețineți acest nume Anatol Guzic, care cu siguranță ne va uimi de nenumărate ori.”

„Adolf Hitler conduce Germania între 1933 – 1945. Un șir de factori, evenimente și idei îi creează personalitatea, transformându-se în figura care a declanşat al Doilea Război Mondial și a înfăptuit exterminarea etniilor în masă. În ultimele zile de război, retras în buncărul personal, își joacă actul final în totală intimitate. Obsedat încă de „complexul oedipian”, care i-a întunecat copilăria, poartă un dialog cu mama lui, unica fiinţă care a avut încredere în steaua lui și care îl alinta Adi. Fără nici o remușcare sau căință, nu realizează dezastrul pe care îl trăiește, nu-l sperie apropierea înfrângerii Germaniei sau apropierea propriului sfârşit, ci continuă să fie fascinat de propriul destin.”

Echipa artistică:

Regizor lumini: Vadim Eremia

Regizor sunet: Cristian Patraș

Festivaluri la care a participat:

he Parade of Winners – Ulaanbaatar, Mongolia (22.06.2021)

International Monodrama Festival-Bitola, Macedonia (19.05.2022)

International Monodrama Festival „ALBAMONO” Korça – Albania (21.06.2022)

Sille Fest/Coreea (on-line) (26.06.2022)

Premii:

Cel mai bun rol masculin / International Monodrama Festival „ALBAMONO” Korça – Albania (21.06.2022)

Grand Prix / International Monodrama Festival „ALBAMONO” Korça – Albania (21.06.2022)

Bilete – https://iticket.md/event/adi         

   

18 noiembrie, ora 18:30 – Căldură în noiembrie

#melodramă

de Yana Dobreva

Regia: Petru Vutcărău

Un spectacol despre dragoste, trădare, iubire , prietenie, dar și despre ceea ce ne doare cel mai mult – plecatul de acasă. Nu există familie în Republica Moldova care să nu fie afectată de această problemă, vrei să capete un sens viața ta și pentru asta sacrifici multe lucruri. Teatrul nu dă răspunsuri la aceste întrebări, el vine să pună întrebări și deja de fiecare în parte depinde de alegerea pe care o va face.

De Ziua Națională a Culturii în cadrul evenimentului Gala Premiilor anuale în domeniul Culturii 2019, regizorul Petru Vutcărău – Artist al Poporului, i-a fost acordat de către Ministerul Educației, Culturii și Cercetării premiul „Valeriu Cupcea” în domeniul artei teatrale pentru montarea spectacolului „Căldură în noiembrie”.

Synopsis:

Alex, un medic american cu renume mondial, se întoarce în orașul său de baștină, situat undeva pe litoralul Mării Negre, în Bulgaria, de unde a emigrat, mai bine zis a fugit, acum 40 de ani. În taverna unde și-a petrecut cei mai frumoși ani ai tinereții, el o întîlnește pe fosta lui iubită, Elena.

Aflăm din povestea lor despre împrejurările în care s-au iubit și s-au despărțit, calvarul prin care a trecut Elena și prețul pe care l-a avut de plătit ea pentru fuga lui Alex. Martori la toată povestea aceasta sunt doar proprietarul cârciumii, un Tânăr care a moștenit acest local de la tatăl său, împreună cu iubita sa, o Tânără energică și ambițioasă, care vrea cu tot dinadinsul să emigreze împreună cu alesul inimii în America.

Elena– Ala Menșicov

ALEX – Emil Gaju

Tânăra – Natalia Prodan

Tânărul – Maxim Chiriac

Spectacolul Căldură în noiembrie a participat la festivalurile  internaționale:

  • Festivalul Internațional Multicultural de „Teatru Tranzit Feszt”  (Satu Mare, România)
  • Festivalul Internațional de Teatru Oradea (România); Premiul spectatorului orădean;
  • Festivalul Capitalelor Națiunilor Centenare ( București, România)
  • Festivalul „Zile de teatru Matei Vișniec” ( Suceava, România)

Durata spectacolului: 2 ore, fără pauză.

Bilete – https://iticket.md/event/c-ldur-n-noiembrie

Link impresiihttps://www.youtube.com/watch?v=QdHralR-2Sg

 19 noiembrie, ora 18:30 – Lecția 

#dramă comică +16

de Eugene Ionesco

Regia: Vitalie Drucec

Lecția este o piesă într-un act, o satiră hilară a educației bazată pe absurd. Prin confruntarea directă dintre Elevă și Profesor se evidențiază, de fapt, interacțiunea dintre putere și cunoaștere. Piesa reflectă și subliniază această luptă a individului care încearcă să supraviețuiască într-o societate în care există bariere între oameni. Ne amuză și ne tulbură, totodată, prin îmbinarea creată, paradoxal, dintre teroare, groază și comic, provocând un fenomen ilar. Lecția prezintă portretul profesorului megalomaniac, el însuși o victimă, reflectă o satiră neagră a acaparării puterii. Astăzi, Lecția este una dintre cele mai interpretate și mai citite piese ale lui Eugène Ionesco.

Durata: o oră și 20 minute (fără pauză)

Distribuția:

Profesorul – Gheorghe Pietraru

Eleva – Valeria Garțan

Menajera – Natalia Prodan

Angela Armă – „Un autor este genial, printre altele, și pentru că e mereu actual. Un regizor de teatru este bun, printre altele, și pentru că are intuiția și simte latura actuală a operei autorului genial. Cam atât pot spune în calitate de critic de teatru niciodată afirmat despre spectacolul de astăzi de la Teatrul Național Eugene Ionesco.

În rest, în calitate de spectator afirmat pe alocuri, pot spune că viziunea piesei LECȚIA de Eugen Ionesco adusă în scenă de regizorul Drucec Vitalie, cel puțin, m-a șocat. Nu m-am așteptat că e posibil să-l descoperi în profesorul ionescian, un bătrânel care abia de-și trage picioarele la început, gârbovit și de-a dreptul scârbos prin balele sale libidinoase, pe un Putin – criminal în serie – care iese cumva firesc și pe neobservate din trupul veșted al bătrânului ca un șarpe din propria piele și își desface (înnebunit de propria vigoare psihopată) aripile însângerate de-asupra bietei eleve – a 40-a victimă omorâtă cu un cuțit de bucătărie într-o singură zi.

Pe scurt, dacă nu ați văzut până acum un absurd halucinant în veșminte horror, raportat la războiul zilelor noastre, declanșat de un dictator nebun – aveți ocazia! Vitalie Drucec, precum și actorii Gheorghe PIETRARU, Valeria GARȚAN și Natalia PRODAN vă așteaptă la TEI”

Bilete – https://iticket.md/event/lec-ia

Link impresii https://youtu.be/0kcakamXq4s

20 noiembrie, ora 17:30 – Iubirea la Oameni – Din pragul iernii în așteptarea verii

 #dramă +18

de Dmitri BOGOSLAVSKI

Regia: Neghin NICOLAE

Traducerea: Raluca RĂDULESCU

Acest spectacol este „Un tablou din viața oamenilor în pragul iernii și așteptarea verii”. Cu toții trăim în așteptarea unui miracol, a fericirii, a iubirii. Dar ce facem pentru a merita, a obține și a păstra acest miracol.

E posibil să numim relația dintre oameni, unde pasiunea, romantismul, ura, durerea, recunoștința se împletesc într-o singură minge – iubirea? Avem dreptul să judecăm eroii care au decis asupra unui păcat de moarte? Și de ce, doar când nimic nu poate fi reparat, ne gândim cum ar putea fi totul? …

Ce este, în cele din urmă, cu adevărat – iubirea de oameni? .. Da, aceasta este întotdeauna diferită…

Distribuția:

Alexandru Berbinschi

Ana-Sia Cărăuș

Andrei Chira

Nicolae Neghin

Veronica Odagiu

Iurie Pascar

Marina Rotaru

Dorina-Beatrice Timciuc

Bilete  – https://iticket.md/event/iubirea-la-oameni

Link impresiihttps://youtu.be/bMKaWTlVo4I

Detalii despre spectacole găsiți pe pagina de Facebook: Teatrul Național Eugene Ionesco

Informații despre bilete aflați la casa teatrului (telefon 022-233-833 / 079-233-833) sau pe iTicket.md.

TNEI oferă 20% reducere pentru elevi, studenți, persoane cu dizabilități și pensionari.

Vă așteptăm la Teatrul Național Eugene Ionesco – Locul ideal pentru întâlniri!

Articole asemănătoare

Back to top button