fbpx

Facebook recunoaște că nu știe unde ajung datele pe care le colectează

Un document intern al Facebook obținut jurnaliștii de la VICE arată că angajații companiei lui Mark Zuckerberg sunt surprinzător de confuzi în ceea ce privește modul în care sunt folosite datele pe care le colectează despre utilizatorii platformei sau chiar unde ajung acestea.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.
Urmărește-ne pe Telegram și pe Instagram.

Documentul care a fost redactat anul trecut pentru conducerea companiei afirmă că Facebook trebuie să respecte un „tsunami” de noi reguli de confidențialitate implementate de guvernele din întreaga lume în contextul în care gigantul social media are deja o reputație de păstrare neglijentă a cantității enorme de date pe care le-a colectat de-a lungul anilor.

„Nu avem un nivel adecvat de control și contabilitate asupra modului în care sistemele noastre utilizează datele și, prin urmare, nu putem face cu încredere modificări controlate de politici sau să ne luăm angajamente externe precum ‘nu vom folosi datele X în scopul Y’”, afirmă memoriul redactat de echipa Facebook Ad and Business Product.

Pentru context, aceasta este cea care gestionează sistemul masiv de anunțuri publicitare de pe rețeaua de socializare, cea mai mare sursă de venituri a Facebook. „Și totuși, acesta este exact lucrul pe care autoritățile de reglementare se așteaptă să îl facem, crescând riscul de greșeli și interpretări greșite”, continuă documentul.

Pe scurt, inginerii Facebook nu au idee unde ajung datele, ceea ce e o problemă pentru companie dacă vrea să se asigure că respectă regulamente precum GDPR-ul european care prevede că datele trebuie colectate și utilizate numai în „scopuri specificate, explicite și legitime” și că nu pot fi refolosite.

Dar Facebook face tocmai contrariul de ani de zile, de exemplu folosind numerele de telefon pe care le colectează pentru informații de contact pentru a permite autentificarea în doi factori. În mod previzibil, compania a negat orice culpă, afirmând că „documentul nu descrie procesele noastre exhaustive și controalele de conformare cu regulile de confidențialitate”, relatează Futurism.com, citat de hotnews.ro.

Articole asemănătoare

Back to top button