fbpx

Doar 21 de minute de exerciții fizice pe zi îți pot crește concentrarea cu peste 30%

Munca de birou și sedentarismul ne afectează în general sănătatea. Cu toții știm că e necesar să facem mișcare. Dar un fel de descurajare ne cuprinde când ne gândim la ora de muncă intensă, până la transpirație. Un nou studiu însă spune altceva despre timpul alocat exercițiilor fizice, scrie Adevărul.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Studiile au dezvăluit că exercițiile fizice ajută nu doar pentru sănătatea corpului fizic, ci și creierul, să fie mai activ. Însă un studiu mai recent a mers mai departe și a analizat cât timp e necesar să facem mișcare zilnic, pentru a ne îmbunătăți capacitatea creierului de concentrare.

Astfel, anul trecut, cercetătorii de la Asics au analizat impactul exercițiilor fizice asupra stării de spirit și a vigilenței. La studiul lor au luat parte chiar și femei active fizic și au descoperit că până și o pauză de o săptămână de la exercițiile fizice regulate a avut un impact profund negativ asupra bunăstării mentale și a energiei. S-a constatat, de asemenea, că sedentarismul are același efect negativ ca o săptămână de insomnie.

Micarea fizică, eficientă pentru creier ca o limbă străină

Mai recent, echipa a încercat să vadă dacă exercițiile fizice ne pot ajuta să trecem examenele sau să excelăm la locul de muncă prin creșterea capacității de concentrare a creierului.

Pentru a afla acest lucru, Asics a invitat o serie de jucători de șah competitivi și gameri din întreaga lume să se angajeze într-un program de exerciții fizice de patru luni. Programul a fost conceput de alergătorul devenit antrenor internațional, Andrew Kastor. Ei au descoperit că, după perioada de patru luni, clasamentul internațional al participanților în materie de jocuri s-a îmbunătățit cu un procent uriaș de 75%. Funcția cognitivă s-a îmbunătățit cu 10%, iar concentrarea a fost stimulată cu 33%. Între timp, nivelul de anxietate a scăzut cu 43%.

De fapt, studiul a constatat că exercițiile fizice sunt la fel de eficiente în stimularea funcției cerebrale ca și învățarea unei a doua limbi străine sau a unui nou instrument muzical.

Rezultatele, uimitoare

Programul de exerciții fizice la care au participat includea exerciții cardio și de forță cu impact mediu. Acestea au crescut capacitatea a jucătorilor până la 150 de minute pe săptămână (minimum recomandat). Profesorul Brendon Stubbs a măsurat apoi performanța lor mentală cu o serie de teste cognitive și chestionare de bunăstare pe parcursul celor patru luni.

Știm cu toții că exercițiile fizice sunt bune pentru sănătatea noastră mentală și fizică, dar impactul asupra funcționării cognitive a fost mai puțin explorat. Am vrut să examinăm efectele exercițiilor fizice asupra persoanelor care depind de capacitățile lor cognitive – jucătorii de minte competitivi. Rezultatele noastre arată îmbunătățiri semnificative în funcționarea lor cognitivă, inclusiv în ceea ce privește nivelul de concentrare și abilitățile de rezolvare a problemelor”, explică el, potrivit stylist.co.uk.

Cât sport ar trebui să faci

Dar funcția cerebrală a suferit modificări și în cazul unui nivel mai scăzut al exeerciilor fizice. Dr. Stubbs spune că mișcarea stimulează creșterea celulelor din creier și crește rapid fluxul sanguin către hipocampus și cortexul prefrontal, mecanisme care „ne permit să reținem mai bine amintirile, să procesăm informațiile și să rezolvăm rapid problemele”.

Poate cel mai interesant este faptul că acest studiu nu a fost realizat pe persoane super-fit. „Mulți dintre jucători nu puteau alerga mai mult de un minut la începutul studiului”, spune antrenorul Kastor. Deși 150 de minute pe săptămână ar putea părea mult, rezultatele arată că este sunficient dacă te rezumi la a face 30 de minute de sport, cinci zile pe săptămână, sau 21 de minute în fiecare zi.

Cu alte cuvinte, cu toții am putea beneficia dacă am face mai multă mișcare. Nu trebuie să fie mult: o plimbare sau o alergare de 20 de minute dimineața și un dans de 10 minute la prânz. Poate că este vorba de a merge cu bicicleta la serviciu sau de a încerca o sesiune gratuită de 30 de minute ghidat de anternori pe YouTube, înainte de cină. Ideea este să facem astfel încât sângele să circule spre creier, pentru a ne simți mai calmi, mai concentrați și gata să abordăm orice obstacol mental care ne iese în cale.

Articole asemănătoare

Back to top button