fbpx

video | Cinci curiozități de Ziua Internațională a Internetului. Cum a apărut rețeaua și care e primul site

Încă din 2005, în fiecare an pe 29 octombrie este celebrată Ziua Internaţională a Internetului. Anume în această zi, 51 de ani în urmă, a fost transmis primul mesaj electronic de la un computer la altul.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Pe 29 octombrie a anului 1969, la doar câteva luni de la primii pași pe lună, absolventul facultății de informatică, Charley Kline, a anunțat printr-un apel telefonic membrii Universității Stanford că în curând le va expedia un mesaj prin intermediul internetului.

Un grup de studenți a universității UCLA, printre care și Charley Kline, lucrau în cadrul ARPANET (Advanced Research Projects Agency Network), un proiect finanţat de Departamentul American al Apărării care conecta patru terminale independente aflate la universităţile UCLA, Stanford, Utah şi California – Santa Barbara.

Tentativa lui Kline se rezuma la expedierea cuvântului „login”, însă nu a reușit să transmită decât primele două litere, „L” și „O”, după care conexiunea dintre terminale a căzut. O oră mai târziu, cu ajutorul profesorului Leonard Kleinrock, Kline a reușit să restabilească legătura, iar colegii de la Universitatea Stanford au primit un mesaj cu conținutul „login”.

Deși 29 octombrie este recunoscută ca ziua în care s-a născut internetul, accesul la rețea a ajuns în casele oamenilor aproape 20 de ani mai târziu, odată cu apariția sistemului de operare Windows 95 şi pachetului Internet Explorer. De atunci, tehnologia și telecomunicația au înregistrat mari schimbări, internetul devenind una dintre invențiile cu cel mai mare impact.

Actualmente, peste 4,5 miliarde de persoane utilizează zilnic internetul, dar cât de multe cunoaștem noi de fapt despre rețele?

Iată câteva curiozități.

1. Primul site creat încă este disponibil. Symbolics a fost înregistrat în luna martie a anului 1985, acesta este printre primele nume de domeniu din lume. Site-ul este ceva de genul unui muzeu virtual al internetului. Aici pot fi găsite tot felul de date despre online și virtual, de la e-mailurile prin care s-a creat Facebook până la primele atacuri informatice.

2. Primul material video înregistrat de o cameră web a apărut la Universitatea din Cambridge, iar subiectul monitorizării prin web era o cafetieră.

3. În mare parte, traficul de pe internet nu este generat de oameni, ci de malware și roboți, cărora li se datorează cam două treimi din toată activitatea virtuală.

4. Dacă internetul ar fi măsurat în cai putere, ar fi nevoie de aproximativ 50 de milioane de cai putere pentru a rula internetul la viteza pe care o atinge acesta astăzi.

5. Internetul este în continuă dezvoltare. Astfel, peste 775 de sateliți Starlink din proiectul SpaceX lansat de Elon Musk au fost lansați cu scopul de a îmbunătăţi calitatea legăturii de internet la nivel mondial și de a asigura conexiune în regiunile mai puțin accesibile.

Primul video încărcat pe Youtube

Totodată, pentru o doză de nostalgie, mai jos puteți urmări primul video încărcat pe YouTube. Materialul a fost urcat pe internet pe 23 aprilie 2005, iar eroul filmării este Jawed Karim, unul dintre cofondatorii YouTube.

Articole asemănătoare

Back to top button