fbpx

Ce este alergia solară și cum poate fi prevenită și tratată

Urticaria solară, cunoscută și sub denumirea de alergie solară, este o afecțiune rară, ce este cauzată de expunerea la soare. Se manifestă prin apariția unor erupții roșiatice care determină apariția unor mâncărimi. De obicei, ele apar la puțin timp după expunerea pielii la soare și pot dura de la câteva minute până la câteva ore, potrivit DigiLife.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Deși alergia poate deveni cronică în cazul anumitor oameni, simptomele se pot trata. Principalul simptom este constituit de petele roșiatice care provoacă mâncărimi și arsuri. În cazul în care urticaria se extinde, alergia poate fi însoțită și de alte simptome precum dureri de cap, amețeală, dificultate în a respira și tensiune arterială mică.

Contrar așteptărilor, urticaria solară are șanse mai mari să apară pe zonele pielii care nu sunt expuse frecvent la soare. Aspectul urticariei variază în funcție de sensibilitatea individului afectat. În ciuda faptului că poate dezvolta bășici, urticaria nu lasă cicatrici după ce se vindecă.

Cauza exactă a urticariei solare nu a fost încă descoperită de specialiști, însă se știe că se petrece în momentul în care lumina solară activează producția de histamină sau o substanță similară în celulele pielii. Reacția rezultată este una de tip antigen-anticorp, în care sistemul imunitar produce anticorpi pentru a ataca antigenul care reacționează la lumina solară.

Printre persoanele cu un risc ridicat de a dezvolta urticarie solară se numără:

-cei care au mai avut cazuri în familie
-cei care suferă de dermatită
-cei care folosesc în mod regulat parfum, dezinfectant, vopsea sau alte substanțe care pot declanșa urticaria în urma expunerii solare
-cei care folosesc antibiotice sau alte medicamente care pot declanșa alergia.
De cele mai multe ori alergia solară este declanșata de razele UVA.

Urticaria solară este prezentă peste tot în lume. De obicei, alergia se manifestă prima oară la persoanele trecute de 30 de ani, dar poate afecta oameni de toate vârstele, inclusiv bebeluși. Alergia solară afectează oameni din toate rasele, însă unele forme ale bolii sunt mai comune printre caucazieni.

Cum poate fi diagnosticată uricaria solară

Urticaria solară poate fi diagnosticată printr-un simplu control al pielii, făcut de un doctor. Dacă rezultatul controlului nu este concludent, medicul poate face anumite teste pentru a confirma diagnosticul.

În funcție de severitatea simptomelor, tratamentul va fi diferit. De multe ori, urticaria solară va dispărea pe cont propriu dacă expunerea la soare este întreruptă. În cazurile ușoare, medicul poate recomanda creme și loțiuni care conțin substanțe care să calmeze alergia sau medicamente antihistaminice. În cazul în care reacția este una severă, medicul va prescrie corticosteroizi, hidroxiclorochină sau montelukast.

Cum poate fi prevenită urticaria solară

Deși alergia solară nu constituie un motiv de panică, iată câteva modalități prin care poate fi prevenită:

– Evitați expunerea la soare între orele 10 și 16
– Obișnuiți pielea cu soarele prin expunere graduală la razele acestuia
– Dacă urticaria se datorează utilizării unui anumit medicament, întrebați doctorul dacă există o alternativă mai potrivită.
– Purtați de haine care acoperă o mare parte din piele, precum pantaloni lungi sau bluze cu mânecă lungă.
– Purtați haine cu protecție UPF mai mare de 40, deoarece blochează razele UV mai bine decât crema de protecție solară.
– Purtați cremă cu un grad înalt de protecție solară, pe care să o reaplicați în mod regulat.
– Purtați ochelari de soare și pălarii cu boruri late.
– Folosiți o umbrelă.

Articole asemănătoare

Back to top button