fbpx

Ce boli pot fi declanşate sau agravate dacă folosim prea mult aerul condiţionat

Cele mai frecvente victime în urma expunerii la aerul condiţionat sunt persoanele cu un sistem imunitar slăbit sau cele care au o sensibilitate la nivelul căilor respiratorii, spun specialiştii.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Răcirea aerului dintr-o încăpere cu ajutorul aerului condiţionat fără a aerisi suficient de mult camera, fumatul în spaţiul respectiv sau expunerea îndelungată la sistemele de climatizare sunt obiceiuri care afectează întregul aparat respirator. Astfel, apar sau se agravează simptomele rinitei (alergie), precum nas înfundat sau rinoree, declanşând adesea şi alte manifestări de tipul strănutului, durerilor în gât, senzaţiei de nod în gât şi durerilor de cap, scrie clicksanatate.com.

Persoanele care folosesc neadecvat aerul condiţionat se confruntă foarte frecvent şi cu tuse uscată, chinuitoare, mai ales în timpul zilei, însoţită uneori de un şuierat şi de senzaţia de gât uscat. Mai grav este că, deși putem trata tusea cu expectorante, aceasta nu cedează, ba chiar uneori se agravează.

Ne poate îmbolnăvi plămânii

Pneumologii spun că o expunere prelungită la aerul condiţionat favorizează declanşarea bronşitei sau chiar a pneumoniei. La astfel de probleme sunt expuse mai ales persoanele cu un sistem imunar slăbit, cele care pe lângă folosirea excesivă a aparatelor de climatizare sunt expuse şi altor factori iritanţi pentru sistemul respirator, precum fumul de ţigară sau noxelor din atmosferă, sau cele care suferă deja de unele boli de tipul astmului bronşic, bronhopneumopatiei obstructive cronice (BPOC) sau rino-sinuzitei cronice.

De altfel, o expunere îndelungată poate duce la declanşarea astmului bronşic chiar şi în cazul celor care nu suferă deja de această boală sau poate agrava o afecţiune precum BPOC.

Filtrele trebuie igienizate periodic

Dacă încăperea nu este aerisită corespunzător şi dacă filtrele aerului condiţionat nu sunt curăţate sau schimbate periodic se poate răspândi în aer bacteria Legionella pneumophila. Acest bacil este responsabil de apariţia legionelozei, o boală ce se manifestă prin dureri de cap, febră scăzută, tuse sează, diaree, dureri musculare şi abdominale. În cazuri grave, această bacterie poate duce la apariţia penumoniei.

Pneumonia cu Legionella (legioneloza) este produsă de un bacil ce trăieşte în apele naturale şi tratate, care ajunge în organismul uman în urma inhalării vaporilor de apă contaminaţi. De exemplu, poate proveni din sistemele de răcire ale aparatelor de aer condiţionat care nu sunt igienizate corespunzător. Boala nu este letală, dar necesită tratament antibiotic specific.

Articole asemănătoare

Back to top button