fbpx

Cât de des ar trebui schimbate lenjeriile de pat? Sfaturi de la experți pentru un somn odihnitor și sănătos

Dormitorul ar trebui să fie un sanctuar, un loc al relaxării și al confortului, ce poate fi întreținut și datorită unei lenjerii curate și frumos mirositoare. Somnul este mereu odihnitor și sănătos când dormim în așternuturi curate, care miros a proaspăt, spun experții care ne sfătuiesc și cât de des ar trebui să schimbăm cearșafurile și de ce.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.
Urmărește-ne pe Telegram și pe Instagram.

Un sondaj făcut pe 2.250 de adulți din Marea Britanie a dat rezultate diverse. Aproape jumătate dintre bărbații singuri chestionați au spus că nu-și spală lenjeria de pat prea des, ci chiar o dată la patru luni. 12% dintre ei au spus că fac asta atunci când își amintesc.

62% dintre femeile singure care au răspuns la sondaj au menționat că își schimbă așternutul de pat la fiecare două săptămâni, iar cuplurile, o dată la trei săptămâni. Mulți dintre ei au spus că fac duș seara pentru a nu murdări cearșafurile și astfel le schimbă mai rar.

Dr. Lindsay Browning, psiholog, neurocercetător și expert în somn, a explicat această situație pentru BBC. Specialista a transmis că lenjeria de pat ar trebui schimbată, la modul ideal, o dată pe săptămână și maximum la două săptămâni. Aceasta a și explicat de ce:

„Transpirația care ajunge în cearșafuri nu le face numai să miroasă urât, ci le și ‘înfundă’. Dacă nu le schimbăm, celulele moarte de pe piele se vor aduna în ele”.

În plus, amalgamul de transpirație și de celule moarte poate deveni atractiv pentru acarieni, provocând disconfort și erupții cutanate. Mai mult, mai ales în lunile calde, există tot felul de alergeni în aer, pe care-i putem aduce în pat, ceea ce poate duce la nas înfundat sau probleme de respirație.

Conform sondajului britanic, principalele motive pentru care oamenii nu-și schimbă prea des lenjeria de pat sunt: uitarea, faptul că nu-i deranjează să doarmă mai mult timp în aceleași cearșafuri și faptul că nu au un alt set curat.

Articole asemănătoare

Back to top button